Την Προσοχή σας κ.Δήμαρχε !

Εγκαινιάζουμε αυτή τη νέα σελίδα χωρίς δικό μας θέμα.

Περιμένουμε όμως τις δικές σας ιδέες,σκέψεις,απόψεις,κρίσεις και επικρίσεις.

Οσο «μικρές» και «ασήμαντες» κι αν θεωρείτε οτι είναι.

Για οτιδήποτε θα μπορούσε να κάνει τη ζωή μας στο νησί καλύτερη,ευκολότερη,αξιοπρεπέστερη.

Advertisements

Responses

 1. Αφιερωμένο εξαιρετικά…

  Β. Σποράδες: Δωρεάν καυσόξυλα στους κατοίκους της Αλοννήσου .
  Τρίτη, 13 Νοεμβρίου 2012 22:12 Δημήτρης Πελεκούδας .

  Υπογράφηκε χθες από τη Δημοτική Αρχή Αλοννήσου η εκτελεστική διάταξη για την υλοτόμηση δημοτικής δασικής έκτασης στη θέση Κάτω Χωράφι, για να έχουν τη δυνατότητα οι μόνιμοι κάτοικοι του νησιού να εφοδιάζονται με καυσόξυλα για το χειμώνα. Η σχετική προθεσμία λήγει στις 31 Δεκεμβρίου και οι δικαιούχοι με μια απλή αίτηση στο Δήμο θα μπορούν να υλοτομούν στο «Κάτω Χωράφι», υπό την επίβλεψη των αρμοδίων, σε μια δημοτική δασική έκταση 500 περίπου στρεμμάτων. Σημειώνεται ότι απαγορεύεται η χρήση των καυσόξυλων σε επαγγελματικούς χώρους, αλλά και η πώληση και η εμπορία τους.
  Πηγή ΕΡΤ
  ξάνεμος.

 2. Το λευκό του Αιγαίου…
  Κύριε Δήμαρχε, δεν ξέρω πώς θα σας φαίνονταν, αν βλέπατε την Ακρόπολη βαμμένη λευκή ή τον Λευκό Πύργο κίτρινο ή αν στη Μύκονο βλέπατε να εξαφανίζεται το λευκό αιγαιοπελαγίτικο σε σωμών, ροζ, λιλά κλπ. Πάει καιρός τώρα που ο καθένας προσπαθεί να βάψει το σπίτι του με ό,τι χρώμα θέλει, καταστρέφοντας την εικόνα της πόλης. Και αντί ο Δήμος επιτέλους να πάρει κάποια μέτρα ή και να ορίσει κάποια κίνητρα, για να προστατεύσει τα παραδοσιακά χρώματα του νησιού και να βοηθήσει στην αισθητική αναβάθμισή του, δίνει το «καλό» παράδειγμα, αλλάζοντας την εικόνα του εμβληματικού ρολογιού του Αγίου Νικολάου (της Αγλαΐας) που δεσπόζει στην πόλη. Το λευκό γραφικό ρολόι, ποιος ξέρει με τίνος απόφαση ξεσοβατίστηκε, και κατά το μισό δεν είναι πλέον λευκό, με αποτέλεσμα να χαλάσει η όμορφη εικόνα του λόφου.
  Σκιάθος 23/11/12 ξάνεμος.

 3. Ήμουν νιος και γέρασα…
  Ήμουν νιος και γέρασα κύριε δήμαρχε. Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, χρόνια τώρα, οι υποψήφιοι δήμαρχοι δίνουν βαρύγδουπες υποσχέσεις μέσα από τα προεκλογικά τους προγράμματα, και αν εκλεγούν, με άλλη πρακτική κυβερνούν τον δήμο ! Και όσο με βοηθάει η μνήμη μου, όσο πίσω και αν πήγα, τα μεγάλα προβλήματα του νησιού μας είναι σχεδόν τα ίδια. Η οικοδομική εικόνα, η ποιότητα του νερού -τώρα μας προστέθηκε και ο υδράργυρος!- το δίκτυο ύδρευσης που το μεγαλύτερο μέρος του είναι ακόμη με απαγορευμένες σωλήνες αμιάντου, με διαρροές πολύτιμου νερού που φθάνει και το 70%!, η αποχέτευση , που δεν έχει ολοκληρωθεί, το λιμάνι, η μαρίνα, το αλιευτικό καταφύγιο, η προστασία του δάσους, η καθαριότητα των ακτών, η έλλειψη συγκοινωνίας, τα ακριβά εισιτήρια, το Κέντρο Υγείας, η μεταφορά των ασθενών, η έλλειψη γιατρών με ειδικότητα, η έλλειψη δασκάλων , καθηγητών κάθε χρόνο κλπ… Δηλαδή ό,τι προβλήματα έχουν λίγο πολλοί όλες οι κοινωνίες, με τη διαφορά ότι κάθε δήμαρχος με τους συνεργάτες του έχει αντιμετωπίσει διαφορετικά το κάθε πρόβλημα. Άλλες εξουσίες δώσανε λύση και άλλες ακόμα χαρτογραφούν τα προβλήματα. Δεν χρειάζεται κύριε δήμαρχε να αναμασάμε τα ίδια και τα ίδια. Το νησί μας χρειάζεται υποδομές και δυναμική συμμετοχή των επαγγελματικών τάξεων , που με την καθοδήγηση και το συντονισμό του Δήμου, θα έχουν σαν αποτέλεσμα να έχουμε καλύτερη διαφήμιση του νησιού και ικανοποιημένους τουρίστες. Αλλά επειδή τα μεγάλα προβλήματα δεν λύνονται από την μία στιγμή στην άλλη, χρειάζεται όραμα προγραμματισμός και μεγάλες αποφάσεις. Χρειάζεται αγώνας να μη χάνονται προγράμματα ΕΣΠΑ. Χρειάζεται να μην χάνουμε άλλο πολύτιμο χρόνο!
  Όσο για τις προτάσεις που ζητάτε για τον τουριστικό προϊόν, τα πράγματα είναι πιο απλά. Και για να βρούμε το δρόμο μας πρέπει όλοι στο νησί, Δήμος, υπηρεσίες, επαγγελματίες- ειδικά αυτοί που εμπλέκονται άμεσα με τον τουρισμό όπως οι ξενοδόχοι, οι ιδιοκτήτες ενοικιαζομένων δωματίων και οι επιχειρήσεις που ασχολούνται με την εστίαση και διασκέδαση, πρέπει να έχουμε σαν πρώτο μέλημά μας να αναβαθμίσουμε τις υπηρεσίες. Να βελτιώσουμε την ποιότητα του service, των υλικών, των πρώτων υλών , να βλέπουμε τον επισκέπτη στα μάτια και να αφήσουμε κατά μέρος τις «αρπαχτές» (είναι απαράδεχτο π.χ ουζερί να προσφέρουν μεζέδες κονσέρβας, να ακούγονται και να γράφονται για ποτά μπόμπες, κλπ ), να βλέπουμε κάθε πελάτη μας σαν μόνιμο και όχι σαν περαστικό. Οι ασχολούμενοι με τις υπηρεσίες ύπνου πρέπει να προσφέρουν αυτό που υπόσχονται στα φυλλάδια τους ή στο διαδίκτυο και να μη κατασκευάζονται ψεύτικα ή υπερβολικά sites. Όλες οι υπηρεσίες που παρέχονται από οποιονδήποτε επιχειρηματία πρέπει να αναβαθμιστούν γιατί ο ικανοποιημένος τουρίστας είναι ο καλύτερος διαφημιστής του τόπου, και επειδή δεν ζούμε σε κοινωνία αγγέλων , πρέπει ο Δήμος μαζί με τις επαγγελματικές τάξεις να δημιουργήσει κανόνες λειτουργίας και ελέγχου, σε όλα τα είδη των επιχειρήσεων και να καθιερωθεί σήμα πιστοποίησης, όχι για τους τύπους αλλά ουσίας για τους επαγγελματίες που θα συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια.
  Δεν χρειάζεται να σας πει κανείς ξανά για την καθαριότητα, για τους απαράδεκτους πια δρόμους μέσα στη πόλη, για την πανδαισία των αρχιτεκτονικών σχημάτων και των χρωμάτων που είναι βαμμένα τα σπίτια, για τους κανόνες λειτουργίας των καταστημάτων σε σχέση με την ηχορύπανση, (αφού πρέπει να συνυπάρχουν και να λειτουργούν χωρίς προβλήματα και οι επιχειρήσεις διασκέδασης με τις επιχειρήσεις ύπνου), για την επισκευή και τον καλλωπισμό του λιμανιού, του αεροδρομίου, του περιφερειακού, κλπ.
  Ούτε χρειάζεται κανείς να σας πει ότι για να διευρύνουμε το μοναδικό προσοδοφόρο προϊόν, να πάμε και σε άλλες μορφές τουρισμού.
  Για να έχουμε αλιευτικό τουρισμό πρέπει να δοθεί άδεια στους ψαράδες μας να μπορούν να παίρνουν στα καΐκια τους τουρίστες για ψάρεμα.
  Για να έχουμε περιπατητικό τουρισμό πρέπει να αναδεικνύουμε και να χαρτογραφούμε, να συντηρούμε τα μονοπάτια.
  Για να έχουμε γαστρονομικό τουρισμό πρέπει να καταγράψουμε και να βελτιώσουμε στο μέγιστο δυνατόν την παραδοσιακή κουζίνα.
  Πρέπει οι μαθητές, που έρχονται στο νησί με τη σχολική τους εκδρομή, να μην έρχονται και βρίσκουν τα μαγαζιά κλειστά, αλλά να υπάρχει η δυνατότητα ψυχαγωγίας και διασκέδασης.
  Για να αναπτύξουμε τον οικοτουρισμό πρέπει να αναδείξουμε τα αισθητικά μας δάση, τα δαντελωτά ακρογιάλια, τις εξαιρετικές σε ποιότητα και ποσότητα παραλίες που διαθέτει το νησί.
  Για να αναπτύξουμε τον θαλάσσιο τουρισμό πρέπει να διαφημίσουμε όλες τις δραστηριότητες, θαλάσσια σπορ, θαλάσσιες εκδρομές, ψάρεμα, ιστιοπλοΐα, καταδύσεις κλπ. Η κατασκευή της μαρίνας και του αλιευτικού καταφύγιου θα αναβάθμιζε με υψηλού εισοδήματος τουρισμό το νησί.
  Για να αναδείξουμε τον αθλητικό τουρισμό πρέπει να διαφημίσουμε και να στηρίξουμε όλες τις αθλητικές δραστηριότητες που γίνονται ή μπορεί να γίνουν στο νησί, ποδόσφαιρο, τένις, ιππασία κολύμβηση κλπ. Να δούμε το γκολφ και επιτέλους ένα κλειστό γυμναστήριο.
  Να στηρίξουμε τον κοινωνικό τουρισμό, προσφέροντας δελεαστικά πακέτα .
  Να στηρίξουμε τον θρησκευτικό τουρισμό. Το μοναστήρι της πολιούχου του νησιού μοιάζει εγκαταλελειμμένο. Να αναβιώσουμε και να αναδείξουμε τα θρησκευτικά ήθη και έθιμα, παλαιές εικόνες και κειμήλια .
  Με τη συμμετοχή των πολιτιστικών συλλόγων να αναδείξουμε τον πολιτιστικό τουρισμό. Να γίνονται το καλοκαίρι πολιτιστικές εκδηλώσεις, εμπνευσμένες από τον αρχαίο και νεοελληνικό πολιτισμό, και επιτέλους ας αποκτήσουμε ένα λαογραφικό και ναυτικό μουσείο.
  Δουλεύοντας μαζί με τους επαγγελματίες του νησιού σίγουρα μόνο όφελος θα είχαμε.
  Όσο για την διαφήμιση του νησιού, δεν είμαι σε θέση να εκτιμήσω τι κέρδος αφήνουν οι εκθέσεις που συμμετέχετε κάθε χρόνο. Η άποψη μου είναι ότι σε αυτήν την εποχή μεγαλύτερη ισχύ έχει το διαδίκτυο. Μήπως είναι καιρός να αλλάξει η εικόνα του site του Δήμου και να αναβαθμιστεί ριζικά, να εμπλουτιστεί με νέες καινοτόμες ιδέες και εφαρμογές ;
  Είναι καιρός να απευθυνθούμε σε νέες αγορές και να επεξεργαστεί ο Δήμος προγράμματα για τον Έλληνα τουρίστα ο οποίος δεν έχει πλέον τη δυνατότητα όπως παλιά να κάνει διακοπές.
  Σκιάθος 12/11/12 ξάνεμος.

 4. Ωραίες ΙΔΕΕΣ το ΙΔΕΕΣ !
  Από ότι κατάλαβα στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο δεν έχουν γίνει οι μετατάξεις των υπάλληλων του ΙΔΕΕΣ στο ΔΗΜΟ. Αυτό σημαίνει ότι δεν εξασφαλίστηκαν οι θέσεις και με την κατάργηση του ΙΔΕΕΣ απολύονται οι υπάλληλοι. Για να μην δίνει εντολή ο Δήμαρχος για να πληρωθούν τα δεδουλευμένα των υπαλλήλων σημαίνει πως ξέρει ότι δεν θα μεταταγουν θα το χρεώσει ως λάθη άλλων και θα βρει το άλλοθι για να κλείσει ΚΑΠΗ και Παιδικό σταθμό καθώς δεν θα έχει υπαλλήλους . Τόσα χρόνια που αντί να αποδίδουν τις χορηγήσεις του κράτους για τον παιδικό και το ΚΑΠΗ έπαιρναν τα λεφτά και βούλωναν τρύπες από τις μακκακιες τους ήταν καλά. Τώρα άντε να ιδιωτικοποιήσουμε κι αυτά για να μην υπάρχουν και οι λογαριασμοί όταν θα φύγουν το 2015 και βρεθεί και τίποτα σε βάρος τους! Η ειρωνεία είναι πως για να λύσουν το πρόβλημα των υπαλλήλων, πήραν απόφαση, να επισπεύσουν τη δημοσίευση στο ΦΕΚ για το κλείσιμο του ΙΔΕΕΣ , μα καλά δεν καταλαβαίνουν ότι αυτό θα είναι η ταφόπλακα των υπαλλήλων και των υπηρεσιών τους.

 5. Καιρός για καθαριότητα.

  Κύριε Δήμαρχε, πιστεύω πως και εσείς θα συμφωνείτε ότι το νησί δεν βρίσκεται στα καλύτερα του σε σχέση με την καθαριότητα.
  Η χειμωνιάτικη χωματερή των Κουκουναριών ευτυχώς όπου να ’ναι κλείνει. Ακόμη δεν μπορώ να καταλάβω βέβαια γιατί αυτό συμβαίνει κάθε χειμώνα και γιατί η δημοτική αρχή δείχνει αυτήν την περίεργη ανοχή, μιας και κάποιοι ασυνείδητοι επιχειρηματίες της περιοχής βρωμίζουν και θέτουν σε κίνδυνο το σημείο αναφοράς του νησιού.
  Ούτε αστυνόμευση, ούτε έλεγχος, ούτε προειδοποιητικές πινακίδες, ούτε ποινές, και χρόνια τώρα το ίδιο σκηνικό.
  Επίσης κύριε Δήμαρχε, έχω να παρατηρήσω την κακή κατάσταση που σχεδόν στο σύνολο τους έχουν οι κάδοι συγκέντρωσης απορριμμάτων. Δεν μπορεί οι κάδοι απορριμμάτων να είναι βρόμικοι, με ξεθωριασμένα και κατεστραμμένα αυτοκόλλητα , άβαφοι και παρατημένοι, όπου τύχει. Δεν μπορούν σε αυτή την κατάσταση που βρίσκονται να σηματοδοτούν την καθαριότητα, και την τάξη που πρέπει να έχει το νησί.
  Σκιάθος 06/03/12 ξάνεμος.

 6. Δρόμος με παγίδες.
  Κύριε Δήμαρχε, έχω επισημάνει και παλαιότερα (14/05/2010) την κακή εικόνα στις εισόδους του νησιού μας, λιμάνι –αεροδρόμιο, την κακή κατάσταση από πλευράς καθαριότητας του περιφερειακού Σκιάθου –Κουκουναριών. Θα ήθελα σήμερα με τα επιτάσεως, να επισημάνω το επικίνδυνο κομμάτι του περιφερειακού από το μάρκετ Σκαρίμπα μέχρι τον Μαρινόπουλο: στη δεξιά μεριά του δρόμου οι σχάρες που σκέπαζαν το ρείθρο και προφύλασσαν πεζούς και οχήματα από πιθανό ατύχημα, τώρα σε πολλά σημεία έχουν καταστραφεί και αφαιρεθεί, με αποτέλεσμα να καθιστούν το κομμάτι αυτό του δρόμου ίσως και το πιο επικίνδυνο στο διαθέσιμο οδικό δίκτυο του νησιού.
  Είναι επιτακτική ανάγκη να πάρετε άμεσα μέτρα για την αποφυγή τυχόν ατυχήματος.
  Σκιάθος 16/01/12 ξάνεμος.

 7. Στο καιρό της κρίσης…

  Κύριε Δήμαρχε, η κρίση βαθαίνει μέρα με την μέρα, και ενώ κανείς θα περίμενε με τις κινήσεις των κυβερνώντων να ανατείλει μια ελπίδα βελτίωσης, η κατάσταση η οικονομική και η κοινωνική πάει από το κακό στο χειρότερο, με μεγάλα θύματα όπως πάντα τις οικονομικά ασθενέστερες τάξεις. Οι αισιόδοξοι βλέπουν ανάκαμψη και έξοδο από την κρίση μετά το 2015, άλλοι πάλι μιλάνε για το 2020, 2030 και βάλε. Εύχομαι όλοι τους να τους διαψεύσει ο λαός, που χωρίς να χρωστάει τίποτα, πληρώνει τα περισσότερα. Πληρώνει τους ανίκανους πολιτικούς που οι περισσότεροι, ενώ τόσα χρόνια δεν έκαναν τίποτα για να οδηγήσουν τη χώρα ψηλά όπως της άξιζε, έκαναν νόμους για να μη πληρώνουν αυτοί που έχουν τα χρήματα. Έκαναν νόμους για να μη δικάζονται οι πολιτικοί. Δεν έκαναν τίποτα για να πατάξουν την διαφθορά, την κλεψιά, μιας και αυτοί βολεύονταν με αυτές τις καταστάσεις. Τώρα οι ίδιοι μας υπόσχονται τη λύση, αφού μας πάρουν τις συντάξεις, μας πάρουν τους μισθούς μας, τα μαγαζιά μας, τα σπίτια μας. (ένας φίλος είπε «φοβόμασταν μη και μας πάρουν τα σπίτια οι κομμουνιστές και τελικά να που μας τα παίρνουν οι καπιταλιστές!.»)
  Για όλα αυτά και με την κρίση να βαθαίνει περισσότερο είναι νομοτελειακά βέβαιο ότι θα δημιουργηθούν και στο μικρό μας νησί πολλά προβλήματα σε πολλούς από εμάς, οικονομική εξαθλίωση, πείνα , δυστυχία, ψυχολογικά προβλήματα, κλπ.
  Σας παρακολουθώ και με μεγάλη μου έκπληξη βλέπω ότι δεν κάνετε τίποτα, μη κατανοώντας προφανώς το μέγεθος του προβλήματος και το μέγεθος της ευθύνης σας.
  Κύριε Δήμαρχε, αυτός που έχει μία οικογένεια και απολύεται από την δουλειά του ή του μειώνεται ο μισθός, φορολογείται με δεκάδες νέους φόρους, χωρίς να του μειωθεί η δόση των δανείων του, σε λίγο καιρό δεν θα μπορεί να ζήσει με αξιοπρέπεια την οικογένειά του. Η οικονομική εξαθλίωση και η απόγνωση επιφέρουν πλήθος κοινωνικών προβλημάτων, όπως αύξηση της παραβατικότητας και της εγκληματικότητας, κοινωνική παθογένεια, μέχρι και αυτοκτονίες.
  Αν δεν βρεθεί δηλαδή λύση όπως σας έγραφα πριν από λίγες ημέρες, πού και πώς θα βρει ξύλα για να ζεσταθεί; Θα πάει να τα κλέψει, και αν δεχθεί τις συνέπειες του νόμου, λύση πάλι δεν θα έχει και έτσι η οικογένεια του θα κρυώσει.
  Σε τέτοιες περιπτώσεις, κύριε Δήμαρχε, πρέπει οι τοπικές κοινωνίες να οργανωθούν και από μόνες τους να λύσουν μικρά και μεγάλα προβλήματα. Σας καλώ να πρωτοστατήσετε και μέσα από τον Δήμο να συσταθεί μια ομάδα από μέλη του δημοτικού συμβουλίου, από την εκκλησία, από συλλόγους και φορείς και να σχεδιαστεί ένα πλάνο για να αντιμετωπιστεί η κρίση με τις λιγότερες δυνατές συνέπειες και απώλειες.
  Πιο συγκεκριμένα θα σας πρότεινα η ομάδα που θα συσταθεί με ευθύνη του Δήμου να έχει σαν σκοπό της να αναλύει τα προβλήματα, να προτείνει λύσεις και να συντονίζει τέσσερις ομάδες , με πιο συγκεκριμένες αρμοδιότητες .
  Α) μια ομάδα να ασχοληθεί με τις οικογένειες που έχουν προβλήματα οικονομικά. Να εξασφαλιστούν για τις οικογένειες αυτές τρόφιμα, ρούχα, ξύλα για να ζεσταθούν. Να τους προσφέρεται ιατρική φροντίδα.
  Β) μία ομάδα να ασχοληθεί με τα άτομα μεγάλης ηλικίας που μένουν μόνα και έχουν ανάγκη από φροντίδα, καθαριότητα, φάρμακα.
  Γ) μία ομάδα να ασχοληθεί με τα παιδιά. Μάθαμε ότι παιδιά άρχισαν ήδη να υποσιτίζονται , να τους λείπουν βασικές τροφές για την καλή ανάπτυξή τους. Να τους κόβουν οι γονείς τα φροντιστήρια, να διακόπτουν τις σπουδές τους και να τους περιορίζουν δραστικά το χαρτζιλίκι.
  Δ) ομάδα ψυχολογικής στήριξης . Δεν είναι μικρό πράγμα η ζωή σου από άσπρη να γίνεται ξαφνικά μαύρη.
  Είναι λοιπόν ανάγκη η κοινωνία να οργανωθεί με τη λογική: βλέπω τις ανάγκες, βλέπω ποιοι έχουν ανάγκη, από τι έχουν ανάγκη. Τι προβλήματα μπορώ να λύσω; με ποιο τρόπο μπορώ να τα λύσω;
  Αναζητώ αυτούς που με τον α η β τρόπο μπορούν να συμμετάσχουν στη προσπάθεια αφιλοκερδώς.
  Οργανώνεται ένα ταμείο οικονομικής βοήθειας.
  Αρχίζω να συγκεντρώνω τρόφιμα από μάρκετ, από μανάβικα , από φούρνους. Δεν πετιέται τίποτα και προσφέρεται, προτού απαξιωθεί και προτού λήξει.
  Οργανώνουμε φροντιστήρια για παιδιά που έχουν ανάγκη. Οργανώνουμε εκδηλώσεις ψυχαγωγίας.
  Συγκεντρώνουμε ρούχα η άλλα αντικείμενα που για άλλους θα είναι άχρηστα.
  Ό,τι είναι περιττό για μένα, ίσως να είναι χρήσιμο για κάποιον άλλον.
  Δεν το θέλω εγώ, πάρ’ το εσύ, αν το έχεις ανάγκη.
  Να δημιουργηθεί ένα γραφείο για εύρεση εργασίας –μεροκάματου. Θέλω κάποιον να μου κάνει αυτή τη δουλειά, ή μπορώ να κάνω αυτή τη δουλειά.
  Για να υποστηριχθούν τα παραπάνω, θα μπορούσε να δημιουργηθεί στήλη στο Site του Δήμου, με τι προσφέρω, τι ζητώ, τι δεν θέλω που το χρειάζεται κάποιος άλλος , τι θέλω.
  Τέλος θα πρέπει ο Δήμος να στηρίξει και να προτρέψει τους κατοίκους να στηρίξουν την τοπική αγορά, ώστε τα χρήματα να κυκλοφορούν ανάμεσα μας, και οι παράγοντες και οι επιχειρηματίες να προσπαθήσουν να βελτιώσουν τις υπηρεσίες τους τις τιμές τους και να γίνουν ακόμη καλύτεροι .
  Σκιάθος 09/12/11 ξάνεμος.

  Τέλος καλώ τον Τέκμωρ να δημιουργήσει μια νέα στήλη στη Μπουρού, κοινωνικού διαλόγου και αλληλεγγύης, ώστε ναι δημιουργηθεί ένας τόπος που θα μπορεί να προσφέρει κάποιος αυτό που δεν του χρειάζεται και του περισσεύει, και κάποιος που έχει ανάγκη από κάτι, να το αναζητά.

 8. Να κοιτάξουμε το δάσος και όχι το δένδρο…
  Κύριε Δήμαρχε,
  Θέλω καιρό να σας γράψω για την παράνομη και χωρίς μέτρο υλοτόμηση των δασών, και με χαρά έμαθα ότι το θέμα συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο. Με απασχόλησε πολύ το γεγονός αν έχει μεγαλύτερη αξία ο άνθρωπος και η δυστυχία του από ένα δένδρο. Μάλλον ο άνθρωπος έχει μεγαλύτερη αξία και αυτόν πρέπει να σεβαστούμε, αλλά επειδή στη ζωή μας τα πράγματα δεν είναι άσπρο μαύρο, πιστεύω ότι η πολιτεία πρέπει να είναι αυστηρή σε αυτούς που κόβουν τα δένδρα χωρίς κανένα ενδοιασμό, μόνο και μόνο για να τα εκμεταλλευτούν πουλώντας τα.
  Πρέπει ωστόσο, κύριε Δήμαρχε, να ενσκήψετε σε αυτούς που πλέον έχουν προβλήματα επιβίωσης. Να συσταθεί μία επιτροπή, με την αιγίδα του Δήμου, που θα μπορεί ο κάθε πολίτης που έχει πρόβλημα, να προστρέχει, και με την άδεια του Δήμου και της Δασικής Υπηρεσίας, σε τόπο και χρόνο που θα καθορίζεται με την επίβλεψη υπαλλήλου του Δήμου, να μπορεί να του παραχωρείται μια αναγκαία ποσότητα ξυλείας για την θέρμανσή του.
  26/11/11 ξάνεμος.

 9. Χαμένη ευκαιρία…
  Κύριε δήμαρχε τελείωσε σήμερα το Γ΄ Διεθνές Συνέδριο για τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη. Δεν είμαι σε θέση να εκτιμήσω την επιτυχία του από επιστημονικής πλευράς, πράγμα που πιστεύω ότι επιτεύχθηκε με τη συνδρομή των εκλεκτών επιστημόνων που συμμετείχαν. Αυτό κύριε δήμαρχε που εγώ μπορώ να επισημάνω είναι ότι παρά τις βαρύγδουπες δηλώσεις ότι κάνετε ό,τι μπορείτε για την προβολή του νησιού, δεν κάνατε τίποτα για να προβάλετε το γεγονός. Δεν ακούστηκε από τα ΜΜΕ σχεδόν τίποτε, ούτε γράφτηκε τίποτε, ούτε καν στον τοπικό τύπο. Ακόμα και στο νησί η πληροφόρηση ήταν ελλιπής. Χάσατε κύριε δήμαρχε ακόμα μια ευκαιρία να προβάλετε το νησί του Παπαδιαμάντη αν και είχατε την ευκαιρία στα χέρια σας .

  Σκιάθος 01/10/11 ξάνεμος.

 10. Θα πούμε πάλι το νερό νεράκι;
  Αυτό το έργο κύριε Δήμαρχε, το έχω ξαναδεί. Όπως κα πρόπερσι, στο τέλος της τουριστικής περιόδου. Είναι άραγε τυχαίο; Η γνωστή ανακοίνωση στους στύλους κάτω από τα κηδειόχαρτα (σημειολογικό;) ότι το νερό μας είναι ακατάλληλο για οποιανδήποτε χρήση! Νωπά είναι ακόμη στη μνήμη μας τα μεγαλεπήβολα σχέδια για λύση του προβλήματος . Και αφού δεν έγινε σχεδόν τίποτα (πέρυσι που ήταν προεκλογική χρονιά αλήθεια ποιες ήταν οι μετρήσεις για την καταλληλότητα του νερού;) … φυσικό είναι το πρόβλημα να είναι πάλι μπροστά μας . Γεννιούνται όμως κύριε Δήμαρχε μεγάλα ερωτηματικά αν παίζετε με την υγεία των δημοτών. Μέχρι χθές το νερό ήταν χωρίς υδράργυρο κα χτες 16/09/11 το νερό μας έχει πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια ποσότητες υδραργύρου; ( και πόσα;) Αναρωτιέμαι ποτέ και τι αποτελέσματα είχαν καταγραφεί. Βέβαια αυτά τα ίδια ερωτήματα δεν είχαν καμία πειστική απάντηση ούτε την προηγούμενη χρονιά και δυστυχώς πιστεύω ότι και φέτος , όπως συνηθίζετε, δεν θα αναλάβετε τις ευθύνες σας. Επειδή όμως το θέμα είναι πολύ σοβαρό μιας και τίθεται σε κίνδυνο η δημόσια υγεία, οφείλετε να δώσετε καθαρές εξηγήσεις.
  Οφείλει πιστεύω και η αντιπολίτευση, μείζονα και ελάσσονα, να μας πεί για τις μέχρι τώρα ενέργειές της, αφού το νερό ήταν ξεχωριστό κεφάλαιο στα προγράμματά τους, και αν οι απαντήσεις του δημάρχου είναι όπως και οι προπέρσινες, να θέσει το θέμα στον εισαγγελέα , γιατί τόσο σοβαρά ζητήματα δεν λύνονται με λόγια και με θα.
  18/09/11 ξάνεμος.

 11. Καμιά σταγόνα νερού να μην πάει χαμένη….
  Πολύ καλή η διαφήμιση στη δημοτική τηλεόραση : « Καμιά σταγόνα νερού να μην πάει χαμένη». Πόση όμως υποκρισία μπορεί να κρύβει, κύριε Δήμαρχε, αυτή η διαφήμιση με δεδομένο το γεγονός ότι χρόνια τώρα (όπως οι υπηρεσίες σας δηλώνουν) το 70 % του νερού που αντλείται, χάνεται από το παλιό και μη συντηρημένο δίκτυο, χωρίς να παίρνετε κανένα μέτρο για να λυθεί το πρόβλημα; Πόση επίσης υποκρισία κρύβει, βλέποντας την προκλητική ανοχή σας να χύνονται τόνοι νερού από τα λάστιχα των μη ενημερωμένων δημοτών ή ασυνείδητων επαγγελματιών, οι οποίοι σε καθημερινή βάση προτιμούν αντί να σκουπίζουν, να πλένουν με τις ώρες τους επαγγελματικούς τους χώρους. Και αν στη πρώτη περίπτωση πιθανό να βρίσκετε, όπως συνηθίζετε, εύκολα δικαιολογίες του τύπου δεν υπάρχου λεφτά, στην δεύτερη περίπτωση δεν έχετε καμία δικαιολογία. Εφαρμόστε πρώτοι εσείς το μήνυμα της διαφήμισης.
  Σκιάθος 27/07/11 ξάνεμος.

 12. «Καίνε» τα καύσιμα.
  Κύριε Δήμαρχε,
  θα γνωρίζετε, πιστεύω, ότι στο νησί μας η βενζίνη έχει τιμή ίσως και από τις υψηλότερες της χώρας (22/05/2011, 1,87 ευρώ)!. Επίσης πιστεύω πως γνωρίζετε, ότι στις περιοχές όπου η βενζίνη είχε πάρει τα ύψη, το Υπουργείο Εμπορίου καθόρισε πλαφόν στην πώληση αλλά και στη αγορά της.
  Με έκπληξη βλέπω ότι στο νησί μας η κατάσταση παραμένει αμετάβλητη.
  Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν εσείς έχετε κάνει κάτι για αυτό.
  Σκιάθος 22/05/2011 ξάνεμος.

 13. ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΑΠΟΠΛΟΥ, ΣΥΝΕΧΕΙΑ…
  Θα ήθελα με την επιστολή μου αυτή να απευθυνθώ και στους τρείς Δημάρχους των Βορείων Σποράδων.
  Κύριε Βαφίνη, κύριε Μιχελή, κύριε Πλωμαρίτη, γνωρίζετε, όπως και όλοι όσοι κατοικούμε στις Bόρειες Σποράδες, πόσο προβληματική έχει γίνει πια η συγκοινωνία με την Αθήνα. Μεγάλος αριθμός δρομολογίων που εκτελούν τα FLYING DOLPHIN ακυρώνονται λόγω κακών καιρικών συνθηκών, ένα φαινόμενο που τα τελευταία χρόνια όλο και διογκώνεται. Ενώ στο μεγαλύτερο μέρος της νησιωτικής Ελλάδας οι ναυτιλιακές εταιρίες ανανεώνουν και εκσυγχρονίζουν τα σκάφη τους, στα νησιά μας η κατάσταση τον χειμώνα όχι μόνο παραμένει στάσιμη αλλά και χειροτερεύει, από χρόνο σε χρόνο. Οι εταιρείες τους χειμερινούς μήνες ξεχνούν παντελώς τα μεγάλα έσοδα που έχουν κατά τους θερινούς μήνες και δεν ανταποδίδουν στο ελάχιστο κοινωνικά στο σύνολο των ντόπιων, που αυτοί εργάζονται για την ανάπτυξη του τουρισμού των οποίων οι ίδιοι επωφελούνται στο έπακρο.
  Οι ντόπιοι και οι διαμένοντες στα νησιά λοιπόν ταλαιπωρούνται με τα συχνά απαγορευτικά και αφού ο συνήθης λόγος που μεταβαίνουμε στην Αθήνα είναι τα προβλήματα υγείας, οι δουλειές ή και τα ταξίδια στο εξωτερικό, ιατρικά ραντεβού αναβάλλονται , οι δουλειές πάνε πίσω και ταξίδια χάνονται. Όσοι έχουν τις δυνάμεις ή και την δυνατότητα να ξοδέψουν κάτι παραπάνω ταξιδεύουν μέσω Βόλου με αφάνταστη ταλαιπωρία. Μεγάλο είναι το πρόβλημα γι αυτούς που δεν μπορούν να επιστρέψουν και χρειάζεται να μείνουν για μια ή και δυο ακόμη βραδιές σε ξενοδοχείο στην πρωτεύουσα, επιβαρύνοντας και άλλο τα οικονομικά τους.
  Και το ερώτημα τι μπορεί να γίνει μιας και οι εταιρείες χρόνια έχουν αυτή την πολιτική; το καλύτερο βέβαια θα ήταν να κάνει τη γραμμή ένα FLYINGCAT έστω δυο-τρείς φορές την εβδομάδα για να ξέρει ο καθένας να προγραμματίσει το ταξίδι του, τις δουλειές του, την επιστροφή του, μία λύση που θα σας πρότεινα να επεξεργαστείτε για τους χειμερινούς μήνες και μόνο για αυτούς. Τρεις φορές την εβδομάδα το FLYING DOLPHIN να μην ξεκινάει από την Αλόννησο αλλά να έχει σαν βάση –αφετηρία το πιο απάνεμο λιμάνι της Σκιάθου ή ακόμα και των Τρικέρων. Οι επιβάτες να μεταβιβάζονται από το FLYINGCAT (που έχει προορισμό το λιμάνι του Βόλου) στο FLYING DOLPHIN (με προορισμό τον Άγιο Κωνσταντίνο) και αντίστροφα και έτσι να λυθεί οριστικά το πρόβλημα με την κακοκαιρία, (μειώνοντας και το κόστος των καυσίμων ). Βέβαια αυτό εκτός των άλλων προϋποθέτει την άμεση ανταπόκριση του FLYING DOLPHIN με το FLYINGCAT.
  Και σαν τελευταία λύση θα πρότεινα, αν αυτό δεν είναι εφικτό και ακυρώνεται το δρομολόγιο για Άγιο Κωνσταντίνο, η εταιρία να φροντίζει να εξυπηρετεί τους επιβάτες με δικό της ναυλωμένο λεωφορείο από το Βόλο για Αθήνα. Ή ακόμη με την δική σας συνδρομή να γίνει συνεργασία με κάποιο τουριστικό γραφείο, για να εκτελείται αυτό το δρομολόγιο.
  Δεν ξέρω βέβαια αν οι σκέψεις μου μπορούν να συμβάλουν στην οριστική ή μερική λύση του προβλήματος, ελπίζω βέβαια να είναι μιά αφορμή για περαιτέρω προβληματισμό και προτάσεις.
  Σκιάθος 09.04.2011 Π. Δ.

 14. Οδός – βιτρίνα.
  Σαν να μη πέρασε μια μέρα.
  Εκτός του ότι δεν έχουμε φέτος εκλογές , και ο «αέρας» δεν φυσάει πια πολλά μποφόρ.
  Δημοσιευμένο στη μπουρού στις 04.03.2010.
  Είναι ο κεντρικός δρόμος, η βιτρίνα του χωριού μας. Είναι ο δρόμος που ο «αέρας» στα μαγαζιά φυσάει πολλά μποφόρ. Δέχεται καθημερινά όλες τις εποχές του χρόνου χιλιάδες περιπατητές και διασχίζεται από εκατοντάδες μαθητές. Αλλά αν και πεζόδρομος, εκατοντάδες αυτοκίνητα τον διασχίζουν κάθε μέρα, αφού δεν εφαρμόζεται το ωράριο τροφοδοσίας των καταστημάτων. Αλλά και δρόμος – χαρά των ορθοπεδικών και των υποδηματοποιών, αφού οι πλάκες που επιλέχτηκαν για την κατασκευή του αποδεικνύεται ότι ήταν μία κακή επιλογή, καθώς εξ αιτίας της ολισθηρότητάς τους γίνονται συχνά αιτία ατυχημάτων.

  Όχι μόνο δεν παίρνεται κανένα μέτρο για την αποκατάσταση του προβλήματος, αλλά καιρό τώρα έχουν ανοίξει πολλές λακκούβες και, ενώ ο Δήμος έχει συνεργείο για αποκατάσταση των μικροζημιών, δεν γίνεται καμία επισκευή. Και το ερώτημα είναι: τι περιμένει η Δημοτική Αρχή; Θα τον επισκευάσει λίγο πριν το καλοκαίρι, με την λογική ότι όλα τα κάνουμε για τους τουρίστες (αγνοώντας ή αδιαφορώντας για τους κατοίκους), ή θέλει να κάνει την επισκευή όσο πιο αργά μπορεί, για να είναι ένα έργο βιτρίνας ενόψει των επερχόμενων δημοτικών εκλογών;

  04/03/2010 ξάνεμος

 15. Η εξαΰλωση μιας γάτας.
  Θα σας διηγηθώ τώρα μια ιστορία πώς εξαϋλώνετε ένα τετράποδο που είχε την ατυχία να βρεθεί κάτω από τις ρόδες ενός αυτοκινήτου, πολλές φορές και με την ιδιαίτερη προσπάθεια μερικών ασυνείδητων οδηγών.
  Ημέρα πρώτη. Μια μικρή γάτα σκοτώνεται κάτω από τις ρόδες ενός αυτοκινήτου. Κανείς δεν την μαζεύει. Αρκετοί οδηγοί που την βρίσκουν στο διάβα τους προσπαθούν να την ξαναπατήσουν, λες και είχαν κάτι μαζί της. Το θέαμα γνωστό … Ταυτόχρονα περνά από εκεί δυο, τρείς ή και περισσότερες φορές το αυτοκίνητο καθαριότητας του δήμου, αλλά κανείς δεν ενδιαφέρεται για τη μικρή γάτα. Άλλωστε είναι νεκρή!
  Ημέρα δεύτερη. Η γάτα παραμένει στο ίδιο σημείο. Περνούν από εκεί παιδιά που πηγαίνουν στο σχολειό τους. Βλέπουν με λύπη τη γάτα. Δημοτικοί σύμβουλοι που πηγαίνουν στον δήμο για να ασχοληθούν με τα προβλήματα μας, ακόμη και ο ίδιος ο δήμαρχος, οδηγοί που εξακολουθούν να την πατάνε και να της αλλάζουν το σχήμα. Περνάει τρείς, τέσσερις φορές το αυτοκίνητο της υπηρεσίας καθαριότητας. Η γάτα όμως παραμένει εκεί, προφανώς για να την βλέπουν οι άλλες γάτες να παραδειγματίζονται και να προσέχουν. Ένα ζευγάρι που περνούσε την έβγαλε και φωτογραφία.
  Ημέρα τρίτη. Το άψυχο σώμα της γάτας μετακινήθηκε λίγο, μιας και ένας οδηγός φρενάρισε επάνω της. Τα παιδιά πάλι περνούν να πάνε σχολείο, απορώντας πώς κανείς δεν μαζεύει τη γάτα από τον δρόμο. Μια γιαγιά περνάει από δίπλα της, βάζει το μαντήλι της στη μύτη και κάτι ψιθυρίζει. Το αυτοκίνητο καθαριότητας του Δήμου πέρασε μερικές φορές από πάνω της καθώς και μερικών συμβούλων ακόμα και του δημάρχου. Ακόμα όμως η γάτα παραμένει εκεί, απλώς τα αίματα δεν φαίνονται γιατί έχουν καλυφθεί από την σκόνη .
  Ημέρα τέταρτη. Η γάτα είναι ακόμα εκεί, μόνο που τώρα έχει ισοπεδωθεί, μιας και οι οδηγοί εξακολουθούν να περνούν από επάνω της. Την πάτησε να φανταστείτε το ίδιο το αυτοκίνητο καθαριότητας του δήμου.

  Ημέρα εβδόμη. Η γάτα έχει εξαφανιστεί. Στο σημείο εκείνο υπάρχει μόνο το τομάρι της.

  Ημέρα ένατη. Τώρα και το τομάρι της έχει σχεδόν εξαφανισθεί. Έχουν μείνει λίγα υπολείμματά της και μόνο όσοι ξέρουν και θυμούνται, τα διακρίνουν. Τα παιδιά πάνε στο σχολείο, οι σύμβουλοι και ο δήμαρχος συσκέπτονται για μια πόλη καθαρή, και πάνω από όλα φροντίζουν για την υγεία μας.
  Αύριο προβλέπονται έντονες βροχές και καταιγίδες, οπότε αυτή η μικρή ιστορία θα τελειώσει.
  Δεκάδες ζώα κάθε χρόνο έχουν αυτό το τέλος, κυρίως στην περιφερειακή, και η κατάληξη παραμένει η ίδια, η εξαΰλωση.
  Σείριος.

 16. Ανακύκλωση τώρα.

  Κύριε Δήμαρχε

  Οι τελευταίες δεκαετίες του εικοστού αιώνα χαρακτηρίστηκαν από μεγάλη τεχνολογική ανάπτυξη. Συσσώρευσαν πληθώρα προβλημάτων που μόλυναν και επιβάρυναν το περιβάλλον στον αέρα και στη γη. Οι βιομηχανίες χωρίς να παίρνουν μέτρα προστασίας μόλυναν τον αέρα και την ατμόσφαιρα, δημιουργώντας το φαινόμενο του θερμοκηπίου, που στις μέρες μας το πληρώνουμε πυκνά συχνά με ακραία καιρικά φαινόμενα δημιουργώντας τεράστιες καταστροφές αλλά και απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, κυρίως σε υποανάπτυκτες χώρες και σε φτωχά στρώματα του πληθυσμού. Οι νέες τεχνολογίες, η χημική βιομηχανία δημιούργησαν τέτοια υλικά, όπως το πλαστικό, τις μπαταρίες επαναφορτιζόμενες και μη, τις συσκευασίες σε αλουμίνιο, τα συνθετικά λάδια, λιπάσματα κτλ , τα έβαλαν στη ζωή μας και χωρίς να έχουμε οι πολίτες ειδικά τα πρώτα χρόνια ούτε πληροφόρηση ούτε γνώση και παιδεία, τα πετάξαμε στη φύση με αποτέλεσμα να μολύνουμε τεράστιες περιοχές στο πλανήτη στη στεριά στη θάλασσα και τον υδροφόρο ορίζοντα, εμείς οι ίδιοι μολύναμε τον αέρα που αναπνέουμε εμείς και τα παιδιά μας, όπως μολύναμε και το νερό που πίνουμε και πίνουν τα παιδιά μας.
  Τα πιο επικίνδυνα απόβλητα έχουμε πλέον χρέος να τα ανακυκλώνουμε, αλλά δυστυχώς προς το παρόν λίγοι πολίτες που πολλές φορές χαρακτηρίζονται και ως γραφικοί παίρνουν πρωτοβουλίες. Όμως δεν φτάνει μόνον αυτό.
  Ο δήμος οφείλει να οργανώσει δυναμικά την ανακύκλωση για πλαστικά, αλουμίνιο, λάδια, μηχανέλαια, μπαταρίες, γυαλί, χαρτί, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας κλπ.
  Οφείλει ο δήμος, κύριε δήμαρχε, μέσω του δημοτικού ραδιοφώνου και της τηλεόρασης να ενημερώνει με κατάλληλα σποτ τις συνέπειες που δημιουργούνται από την αλόγιστη χρήση επικίνδυνων υλικών για την αναγκαιότητα της ανακύκλωσης.
  Αν ο ψαράς ήταν ενήμερος ότι η μπαταρία που πετάει στη θάλασσα καταστρέφει και μολύνει το περιβάλλον σε ακτίνα 500 μέτρων ποτέ δεν θα την πετούσε ,
  Αν η νοικοκυρά ήξερε ότι ένα λίτρο λαδιού από τηγάνισμα μολύνει σχεδόν ένα εκατομμύριο λίτρα νερού, ποσότητα η οποία είναι ικανή να καλύψει τις ανάγκες του παιδιού της σε νερό για 14 χρόνια !!!.
  Αν ο μηχανικός ήξερε ότι μια αλλαγή μεταχειρισμένου μηχανέλαιου μπορεί να μολύνει 3.785.000 λίτρα νερού που είναι η προμήθεια ενός χρόνου για 50 ανθρώπους…
  Αν ήξερε ο καθένας από εμάς ότι μια μικρή μπαταρία -όπως αυτές που έχουν τα ρολόγια μας ή οι φωτογραφικές μηχανές- είναι ικανές να ρυπάνουν 1 κυβικό μέτρο χώμα ή 400 κυβικά μέτρα νερό…
  Αν όλοι μας ξέραμε ότι
  ανακυκλώνοντας ένα τόνο χαρτιού, σώζουμε δεκαεπτά δέντρα…
  Αν ήξερε ο καθένας από εμάς ότι ο απαιτούμενος χρόνος για αποικοδόμηση:
  του πλαστικού είναι 45 χρόνια,
  του σίδερου είναι 100 χρόνια,
  του αλουμινίου είναι 200-250 χρόνια,
  του γυαλιού είναι άγνωστο…
  Αν όλοι μας ξέραμε ότι
  ο χρόνος που χρειάζεται για να διαλυθεί στη θάλασσα,
  ένα γυάλινο μπουκάλι είναι 1.000.000 χρόνια,
  ένα πλαστικό μπουκάλι είναι 450 χρόνια,
  το κουτί αλουμινίου είναι 80-200 χρόνια,
  ένα πλαστικό ποτήρι είναι 50 χρόνια,
  ένα κουτί κονσέρβας είναι 50 χρόνια,
  ένα νάιλον ύφασμα είναι 30-40 χρόνια,
  μια πλαστική σακούλα είναι 10-20 χρόνια,
  ένα φίλτρο τσιγάρου είναι 1-5 χρόνια…
  τότε κάπως διαφορετική θα ήταν η συμπεριφορά μας προς τη φύση.
  Είναι λοιπόν επιτακτική ανάγκη, κύριε Δήμαρχε, να ενσκήψετε με έργα και όχι με λόγια στα προβλήματα του περιβάλλοντος, ενημερώνοντας τους πολίτες και δημιουργώντας προγράμματα περισυλλογής επικίνδυνων αποβλήτων.
  Πιστεύω ότι κάδοι ανακύκλωσης πρέπει να τοποθετηθούν άμεσα μέσα στην πόλη και πρωτίστως κοντά στα σχολεία μιάς και οι νέοι είναι πιο ενημερωμένοι και πιο ευαισθητοποιημένοι.

  Σκιάθος 23/01/11 ξάνεμος.

 17. Καιρός για αγροτουρισμό και στη Σκιάθο.
  Κύριε Δήμαρχε,
  Φέτος τα λιοπερίβολα είχαν μεγάλη ελαιοπαραγωγή. Μα πόσος καρπός δεν πήγε χαμένος, γιατί οι ιδιοκτήτες τους δεν μπορούσαν ή δεν ενδιαφέρονταν να φροντίσουν τα κτήματά τους, θεωρώντας την διαδικασία ως ασύμφορη; Από την άλλη ο τουρισμός, η κύρια ασχολία των κατοίκων, τελευταία λόγω της διεθνούς οικονομικής κρίσης παρουσιάζει πρόβλημα. Θα μπορούσαν λοιπόν να συνδυασθούν οι δύο αυτές ανάγκες και να δημιουργηθεί ένα είδους αγροτουρισμού με βάση την καλλιέργεια της ελιάς, εκμεταλλευόμενοι τη διατροφική της αξία και το συγκριτικό πλεονέκτημα ότι το ευλογημένο αυτό δένδρο ευδοκιμεί στο κλίμα μας. Θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός , από τον Δήμο, από τουριστικά γραφεία, από το εργοστάσιο ελαιοπαραγωγής, ξενοδοχεία, εστιατόρια κ.λπ., ώστε να μπορούν οι πολίτες από την Ελλάδα ή και άλλες χώρες που θέλουν να επισκεφθούν το νησί μας, παράλληλα με τις διακοπές να ασχολούνται με το μάζεμα της ελιάς και να καρπώνονται το ποσοστό του λαδιού που τους αναλογεί. Όλοι οι φορείς, οι εμπλεκόμενοι με το πρόγραμμα, θα έχουν την υποχρέωση να καταβάλλουν ένα ποσοστό από τον τζίρο τους, και με τα χρήματα που θα συγκεντρώνονται θα γίνεται ο καθαρισμός των κτημάτων, που θα είναι και το όφελος του κτηματία.
  Εφόσον υπάρχει ενδιαφέρον, είμαι στην διάθεση σας για να σας αναπτύξω ολοκληρωμένη τη πρόταση μου.
  30/12/10 Π Δ.

 18. Σκοτάδια…
  Κύριε Δήμαρχε
  Συνηθίζεται σε όλες τις χώρες του κόσμου μνημεία πολιτισμού, χώροι φυσικής ομορφιάς , χαρακτηριστικά σημεία της κάθε πόλης να φωτίζονται με τέχνη, έτσι ώστε το βράδυ να ξεχωρίζουν . Φροντίζουν να τονίζουν και να προβάλλουν τα αξιοθέατα για να ομορφαίνουν την πόλη. Το Μπούρτζι, ο Άγιος Νικόλας, οι Πλάκες ,τα ψαράδικα νομίζω ότι θα ήταν από τους χώρους που θα έπρεπε να φωτίζονται τουλάχιστον μέχρι τα μεσάνυχτα. Επίσης θα πρότεινα αυτό να γίνεται χειμώνα – καλοκαίρι μιας και πρέπει να δίνεται μεγαλύτερη σημασία στους μόνιμους κατοίκους του νησιού.
  Σκιάθος 25/12/10 ξάνεμος.

 19. Προ δέκα ημερών (Σάββατο απόγευμα) έγινα μάρτυρας του εξής επεισοδίου:
  οικογένεια κατοίκων του νησιού,έπινε τον καφέ τους στο παλιό λιμάνι.Το παιδάκι τους (4-5 ετών) έπαιζε αμέριμνο εμπρός τους,επάνω στο μουράγιο.Ξαφνικά,και πριν προλάβουν να αντιδράσουν,διερχόμενη μηχανή παρέσυρε το παιδί(ευτυχώς ελαφρά όπως διαπιστώθηκε στο Κέντρο Υγείας).
  Ρωτάω λοιπόν-φαντάζομαι και πολλές εκατοντάδες άλλων συνδημοτών μου-
  πότε θα αισθανθούμε ασφαλείς;Οταν συμβεί κάτι χειρότερο και τότε «τρέχουν» όλοι αρμόδιοι και αναρμόδιοι;
  πότε θα εφαρμοσθεί η συγκοινωνιακή μελέτη (που έχει ψηφίσει και ο ίδιος ο νυν Δήμαρχος),περί μονόδρομων,πεζόδρομων,χώρων πάρκινγκ κλπ.;
  Πόσοι!! και ποιοί!! (εκτός από τα απορριματοφόρα,πυροσβεστική κλπ) έχουν τα «κουμπιά» που ανοίγουν τις «μπάρες» της Παπαδιαμαντη όποτε θέλουν;
  Πότε θα σταματήσουν-πρώτοι και καλύτεροι-οι δημοτικοί σύμβουλοι (νυν και μελλοντικοί) να παραβατούν;
  Γιατί πολιτισμός δεν είναι να μοιράζεις σουβλάκια στα πανηγύρια,είναι και μερικά άλλα καθημερινά πράγματα,είναι προπάντων ο σεβασμός στον άνθρωπο.

  Εννοείται οτι θα περίμενα μία απάντηση.

  ένας δημότης σκιάθου

 20. Κύριε Δήμαρχε,

  Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα πεζοδρόμια που έκαναν την εμφάνιση τους εν μέσω προεκλογικής περιόδου είναι δείγμα πολιτισμού και αναγκαία για την προστασία των πεζών.

  Πιστεύω όμως κύριε Δήμαρχε ότι πρέπει άμεσα να τα σημάνετε το συντομότερο δυνατόν ειδικά το τμήμα της Μεγάλης Άμμου, που το στενό του δρόμου και ο ελλιπής

  φωτισμός το καθιστούν επικίνδυνο για τα αυτοκίνητα αλλά κυρίως για τα δίκυκλα .

  Σκιάθος 18/11/10 ξάνεμος.

 21. Φίλε Τέκμωρ,
  Σε λίγο καιρό η Μπουρού θα συμπληρώσει ένα χρόνο παρουσίας στο διαδίκτυο. Χωρίς φανφάρες και λεονταρισμούς, έχοντας μια αξιοπρεπή παρουσία, κερδίζει κάθε μέρα περισσότερους αναγνώστες και φίλους. Είναι χαρά μου που βλέπω να πραγματεύεται μεταξύ των άλλων και θέματα που απασχολούν τον τόπο μας.
  Λένε μεταξύ των άλλων ότι η εξουσία αλλάζει τους ανθρώπους και οι άνθρωποι που την διαχειρίζονται βλέπουν τα θέματα με άλλη ματιά. Γι’ αυτό σκέφτηκα αφού το θέλεις και εσύ να καθιερώσω μία στήλη που να ασχολείται με μικρά θέματα καθημερινότητας που μας απασχολούν όλους μας. Η στήλη θα απευθύνεται στον κύριο Δήμαρχο και στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ο τίτλο της προτείνω να είναι “ Την προσοχή σας κύριε Δήμαρχε”. Δεν θέλω βέβαια να υποστηρίξω ότι η δική μου ματιά θα είναι η καλύτερη αλλά θα είναι σίγουρα μία αφορμή να συζητάμε μικρά θέματα καθημερινότητας που χωρίς πολύ κόπο και πολλά χρήματα βελτιώνουν την ποιότητα της ζωή μας.
  Σκιάθος 17/11/10 ξάνεμος.


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: