Αναρτήθηκε από: Τέκμωρ | Μαΐου 6, 2010

Θεωρούν ότι έχουμε «μνήμη χρυσόψαρου»;

Του ειδικού συνεργάτη μας Γεωργίου Ανδρ.Παπανδρέου

» Όσο αισθάνομαι και αισθανόμαστε οργή για τα πρόσφατα γεγονότα, τόσο αισθάνομαι, όπως είμαι σίγουρος αισθανόσαστε και εσείς, όλοι μας, και λύπη για την πατρίδα μας. Και αισθανόμαστε όλοι μας σήμερα την ευθύνη που αναλογεί στον καθέναν μας προσωπικά, σε όλους μας συλλογικά.

Την ευθύνη, να θέσουμε με ειλικρίνεια, χωρίς περιστροφές, χωρίς ωραιοποιήσεις, χωρίς φόβο, μερικά απλά ερωτήματα. Τι κοινωνία φτιάχνουμε σήμερα; Ποια κοινωνία κληροδοτούμε στα παιδιά μας; Ποιο κράτος; Ποια δημοκρατία; Ποια δικαιοσύνη; Ποια οικονομία; Ποια πόλη; Ποιο φυσικό περιβάλλον; Ποιο σχολείο; Ποιες αξίες; Ποια αξιοπρέπεια; Ποια ευτυχία; Ποια ελπίδα, ποια οράματα, ποιες ανθρώπινες σχέσεις;

(…)

Στα γεγονότα των τελευταίων ημερών, ξάφνιασε όλους μας η έκταση της οργής και του θυμού. Κλόνισε αυτό τις θέσεις μας, τις αναλύσεις μας, τις πολιτικές, τις προγραμματικές μας προτάσεις; Θα σας πω, πώς εγώ αισθάνθηκα.

Αισθάνθηκα ότι, πολύ σωστά και έγκαιρα, είχαμε διαγνώσει τα προβλήματα της χώρας. Πρώτα απ’ όλα, διότι εμείς αναγνωρίσαμε, εντοπίσαμε, και εντοπίσαμε μαζί με τον Ελληνικό λαό, τον χαρακτήρα της κρίσης. Είπαμε πρώτα απ’ όλα ότι φταίει ο τρόπος διακυβέρνησης της χώρας, ότι η εξουσία πρέπει να ελέγχεται, ότι η πολιτική πρέπει να εκπροσωπεί γνήσια τον Έλληνα πολίτη, όχι τους λίγους και ισχυρούς, όχι να είμαστε αιχμάλωτοι σε κάποια ειδικά συμφέροντα.

(…)

Γι’ αυτό είμαστε εδώ, για να αλλάξουμε ριζικά τα πράγματα. Όχι για να κουκουλώσουμε όπως – όπως την κρίση, για να την βγάλουμε από το πρώτο πλάνο, να την σπρώξουμε κάτω από το χαλί και να την αφήσουμε να σιγοβράζει μέχρι την επόμενη έκρηξη.

Εμάς, δεν μας ταιριάζουν πολιτικές, που μπαλώνουν πρόχειρα την κατάσταση, που τσαλαβουτάνε σε ρηχά νερά, που μένουν στην επιφάνεια. Είμαστε εδώ, είμαστε και σήμερα εδώ, και θα είμαστε και αύριο εδώ, για να φέρουμε βαθύτερες αλλαγές στην κοινωνία.

Αυτό είναι το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα. Για να λύσουμε το πρόβλημα στη ρίζα του, να τελειώνουμε με το άδικο σύστημα που παράγει αυτή την κρίση.

(…)

Δεν ξέρω αν έχει υπάρξει άλλη εποχή στη Μεταπολίτευση, που το σύνολο σχεδόν των εφημερίδων, στο σύνολο σχεδόν των ημερών κάθε χρονιάς που περνάει, να ασχολούνται με σκάνδαλα -ομόλογα, Finance Bank, Αγροτική, ΓΕΡΜΑΝΟΣ, κουμπάροι, ΟΤΕ, Βατοπέδι- ξεπουλώντας δημόσια περιουσία και στερώντας τη χώρα από στρατηγικά εργαλεία ανάπτυξης.

(…)

Παλέψαμε χρόνια, για να συμφιλιώσουμε ένα κράτος της Δεξιάς, ένα κράτος αστυνομοκρατίας, με τον λαό. Κατάφερε η Δεξιά, μέσα σε λίγα χρόνια, να βάλει ξανά το κράτος της αστυνομοκρατίας απέναντι στον Ελληνικό λαό. Ένα κράτος, εχθρό της ελπίδας και των ονείρων. Γι’ αυτό το κράτος εξεγείρεται σήμερα η νεολαία, οι νέοι των i-pod, των κινητών, των skate boards, του internet. Είναι η νεολαία των αδιεξόδων.

(…)

Και το ρεφρέν μου είναι κάθε φορά ότι, δεν είναι αυτή η Ελλάδα που βλέπετε. Θυμηθείτε την Ελλάδα των Ολυμπιακών Αγώνων, θυμηθείτε την Ελλάδα των μεγάλων έργων, θυμηθείτε την Ελλάδα που μπήκε στην ΟΝΕ, θυμηθείτε την Ελλάδα που έβαλε την Κύπρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θυμηθείτε την Ελλάδα της ειρήνης, θυμηθείτε την Ελλάδα της δύναμης στα Βαλκάνια.

(…)

Πράξη και παράδειγμα, πράξη και παράδειγμα του καθένα μας, γνωρίζοντας ότι αναλαμβάνουμε την εξουσία, όχι για την εξουσία, όχι για τις καρέκλες. Αναλαμβάνουμε την εξουσία, γιατί έχουμε συναίσθηση της ευθύνης, της στιγμής, της ιστορικής μας πορείας, της πορείας της χώρας μας, αυτής της θετικής πορείας που είναι ταυτισμένη με την θετική πορεία του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος».

Πηγή:

http://www.pasok.gr/portal/gr//70907/7/7/1/showdoc.html

από τον Δεκέμβριο του 2008

ΥΓ1.οι υπογραμμίσεις δικές μας

Advertisements

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: