Αναρτήθηκε από: Τέκμωρ | Οκτώβριος 4, 2010

Απλά μαθήματα Ζωολογίας!


Τι είναι ο Χαμαιλέοντας;


Ο χαμαιλέοντας είναι ένα είδος ερπετού (σαύρα), συνήθως γκριζοπράσινου χρώματος, που απαντάται σε πολλά μέρη του κόσμου, κυρίως δε στην Αφρική και στην Ασία.Εδώ πρέπει να τονιστεί οτι ,όλως περιέργως, κάθε τέσσερα χρόνια εμφανίζεται και στο νησί μας σε ικανοποιητικούς αριθμούς Η ονομασία του ετυμολογείται από το «χαμαί» και «λέων».

Η ιδιαιτερότητα αυτού του ζώου, έγκειται στο ότι είναι «προικισμένο» απ’ τη φύση μ’ ένα μοναδικό χάρισμα που του επιτρέπει σε μεγάλο βαθμό να προστατεύεται απ’ τους εχθρούς του, αλλά και να πλησιάζει αθέατο το θήραμά του: Αλλάζει το χρώμα του δέρματός του, ανάλογα με το περιβάλλον που βρίσκεται και δείχνει να γίνεται «ένα» μ’ αυτό. Έτσι, όταν βρίσκεται ανάμεσα στις φυλλωσιές ενός δέντρου μπορεί να έχει πράσινο χρώμα (βλ.πράσινη ανάπτυξη), ή όταν βρίσκεται στο έδαφος να έχει καφετί ή γκρίζο (σαν σκουλικιού,εξ΄ού και το χαμαί).

Μεταφορικά, όταν λέμε ότι κάποιος είναι χαμαιλέοντας ή χαμαιλεοντίζει, εννοούμε ότι είναι συμφεροντολόγος, υποκριτής, ασταθής, αναξιόπιστος, πάει όπου φυσάει ο άνεμος, προσαρμόζοντας κατά περίσταση τα πιστεύω του, τις αρχές του και τις ιδέες του, έτσι ώστε να αποκομίσει τα περισσότερα δυνατά οφέλη, συνήθως για ιδιοτελείς σκοπούς.


Ο… φυσιοδίφης


ΥΓ.Απαγορεύονται αυστηρά τυχαίοι συνειρμοί με τοπικές ¨δημοτικές» καταστάσεις!!

Advertisements

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: