Αναρτήθηκε από: Τέκμωρ | Δεκέμβριος 9, 2011

Μαύρα σύννεφα στον ουρανό του Δήμου Σκιάθου

Τα μαύρα σύννεφα πυκνώνουν στον οικονομικό, και όχι μόνο, ουρανό του Δήμου. Στο τομέα των εσόδων έχει καλυφθεί μόλις το 50% περίπου του προυπολογισμού 2011 και μάλιστα σε λογιστικό επίπεδο, διότι τα πραγματικά έσοδα είναι λιγότερα. Σε λίγο όμως αποχαιρετάμε το 2011 και δεν νομίζουμε ότι η κατάσταση είναι δυνατόν να διαφοροποιηθεί ουσιαστικά μέχρι 31/12. Αν λάβουμε υπ’ όψιν ότι με τούτη τη ροή εσόδων δεν καλύπτονται μισθοί, ασφαλιστικές εισφορές και στοιχειώδη λειτουργικά έξοδα, ότι οι δαπάνες, κατά δήλωση του δημάρχου, είναι σχεδόν αδύνατον να περιορισθούν, ότι για το 2012 η οικονομική κατάσταση δεν προβλέπεται καλύτερη και τέλος ότι ο προυπολογισμός του 2012 πρέπει να είναι, κατά τον νόμο, υποχρεωτικά ισοσκελισμένος, αναρωτιώμαστε αν υπάρχει κάποιο πλάνο Β, για την αντιμετώπιση της επερχόμενης θύελλας ή θα βαδίσουμε κατά τον προσφιλή τρόπο του Δημάρχου: βλέποντας και κάνοντας και ο Θεός να βάλει το χέρι του;

Ο νόμος δίνει ωστόσο τη δυνατότητα στους δήμους να καλύπτουν τα ελλείματα των προυπολογισμών τους, από το 2012 και μετά, με τη λήψη δανείων, αλλά ποιά Τράπεζα θα χρηματοδοτήσει ΟΤΑ που βρίσκονται στο χείλος της καταστροφής; Υπάρχει βέβαια το Ταμείο Παρακαταθηκών, το οποίο όμως κι αυτό δεν γνωρίζουμε σε τι κατάσταση θα βρίσκεται του χρόνου, σε σχέση με τη γενικότερη ζοφερή πραγματικότητα και με τον τεράστιο αριθμό των υπερχρεωμένων δήμων που θα κληθεί να δανειοδοτήσει.

Υπάρχει ασφαλώς και ο δρόμος της υπαγωγής σε υποχρεωτική αναγκαστική διαχείρηση – δηλαδή επιτροπεία  που δεν βλέπω να την αποφεύγουμε – και τότε ίσως έρθει η ώρα του καταλογισμού των ευθυνών στη δημοτική αρχή Πλωμαρίτη που μας οδήγησε στο ναυάγιο. Μέχρι τώρα με κόλπα, ταχυδακτυλουργίες, λαικισμό και παραπλάνηση καλά την έβγαλε ο Δήμαρχος, όμως τα ψέματα πια τελείωσαν! 

Ο Αλιεύς

Advertisements

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: