Αναρτήθηκε από: Τέκμωρ | Ιανουαρίου 12, 2012

Αλ. Παπαδιαμάντης και Δημ. Μαρωνίτης

Αναδημοσιεύουμε ένα σχόλιο για τον Παπαδιαμάντη, που περιλαμβάνεται σε άρθρο του διακεκριμένου καθηγητή Δ.Ν. Μαρωνίτη, στο ΒΗΜΑ της 7/1/2012, με τίτλο «Τα χρέη της χρονιάς«:

Ανάλογη αµηχανία προκαλούν και οι υπερβολικοί επετειακοί έπαινοι για την ποιητική πεζογραφία του Παπαδιαµάντη. Τους εγκαινίασε, όσο βλέπω, γενναιόδωρα ο Μαλακάσης, µιλώντας µάλιστα απερίφραστα: «Ο Παπαδιαµάντης! Αυτός είναι ο µεγαλύτερος ποιητής µας […] Είναι ο µόνος που κατόρθωσε να δώσει υποβολή στον πεζό λόγο.[…] Είναι περισσότερο ποιητής από όλους µας». Απόφαση που την προσυπέγραψε και ο Κώστας Βάρναλης (συνεργάστηκε, ως γνωστόν, µε τον Παπαδιαµάντη τέσσερα χρόνια στην ίδια εφηµερίδα), επικυρώνοντας τη «δίκαιη παραδοξολογία του Μαλακάση» και υπερθεµατίζοντας πως πρόκειται για «τον µεγαλύτερο έλληνα ποιητή.» ∆εν θα επιµείνω. Αισθάνοµαι ωστόσο πως η υπερτίµηση της ποιητικής γλώσσας του Παπαδιαµάντη (προσωπικά πιστεύω πως πρόκειται µάλλον για ρυθµική καλλιφωνία) υποβαθµίζει άλλες σηµαντικότερες όψεις της διηγηµατικής του ευφορίας. Λόγου χάριν: τη δαιµονολογική του ευαισθησία, τον παιδόφιλο ερωτισµό του και προπαντός την πυκνή ονοµατολογία του: ανθρωπωνύµια, τοπωνύµια, αγιωνύµια, µε τα οποία ζωογονείται ο κλειστός κόσµος της σκιαθίτικης ενδοχώρας.

Ολόκληρο το άρθρο μπορείτε να το διαβάσετε στο: http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=437796

Αποφεύγω το σχολιασμό διότι δεν επιθυμώ να παραστήσω τον ειδικό και μπορεί αυτά που κατάλαβα εγώ, να μην είναι αυτά που πραγματικά εννοεί ο κος Μαρωνίτης. Παρακαλώ τους φιλολόγους αλλά και γενικώτερα τους πνευματικούς ανθρώπους του νησιού, αν έχουν τη καλωσύνη, να μας στείλουν τη γνώμη τους.

Ο Αλιεύς

Advertisements

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: