Αναρτήθηκε από: Τέκμωρ | Φεβρουαρίου 17, 2012

Τα λεχθέντα περί του ΕΥΡΩ από τους Ευρωπαίους ηγέτες!

 

Διαβάσαμε στη «Καθημερινή της Κυριακής»:
 
Μετά τον ενθουσιασμό η απομυθοποίηση

Από τις μεγάλες προσδοκίες στην υπαρξιακή κρίση της νομισματικής ενοποίησης: τι δήλωσαν και τι έγραψαν για το ευρώ από το 1990 έως σήμερα.

– «Η μέρα της δόξας έφτασε»! (Στίχος από τη «Μασσαλιώτιδα», εθνικό ύμνο της Γαλλίας). France Soir, τίτλος για την κυκλοφορία του ευρώ, 5 Ιανουαρίου 1999.

– «Η νομισματική ένωση είναι ένα γερμανικό στρατήγημα με στόχο την κυριαρχία σε όλη την Ευρώπη. Αν είστε έτοιμοι να παραδώσετε την εθνική κυριαρχία στις Βρυξέλλες, τότε θα μπορούσατε να την παραδώσετε και στον Αδόλφο Χίτλερ». Νίκολας Ρίντλι, τότε υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου της Βρετανίας, 1990.

– «Είναι καταπληκτικό να βλέπει κανείς αυτό το κύμα πραγματικού λαϊκού ενθουσιασμού για το ευρώ». Ζαν-Κλοντ Τρισέ, τότε διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας, 1999.

– «Το ευρώ σηματοδοτεί τη νίκη της πολιτικής βούλησης πάνω στις αγορές». Ζαν-Μαρί Κολμπανί, τότε διευθυντής της Le Monde.

– «Το ευρώ είναι ένα αρρωστιάρικο παιδί που γεννήθηκε πρόωρα, τέκνο μιας βεβιασμένης νομισματικής ένωσης». Γκέρχαρντ Σρέντερ, τότε αρχηγός της αντιπολίτευσης, Μάρτιος 1998.

– «Το μέλλον αρχίζει την Πρωτοχρονιά του 1999. Το ευρώ είναι το κλειδί της Ευρώπης για τον 21ο αιώνα». Γκέρχαρντ Σρέντερ, τότε καγκελάριος της Γερμανίας, Δεκέμβριος 1998.

– «Η αίσθηση που έχω για την επιτυχία του ευρώ πλησιάζει την ευφορία». Πέερ Στάινμπρουκ, τότε υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, 2008.

– «Είναι βέβαιο ότι το κοινό νόμισμα θα αποτύχει –οικονομικά, πολιτικά και κοινωνικά– αν και ο χρόνος που θα συμβεί αυτό, οι συνθήκες και οι συνολικές συνέπειες είναι αδύνατο να προσδιοριστούν από τώρα». Μάργκαρετ Θάτσερ, πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, 2002.

– «Το εθνικό κράτος στηριζόταν στο ξίφος και το νόμισμα. Εμείς αυτό το αλλάξαμε. Χάρη στο ευρώ, θα κουβαλάμε στις τσέπες μας την ευρωπαϊκή μας ταυτότητα». Ρομάνο Πρόντι, τότε πρόεδρος της Κομισιόν, 1999.

– «Γνωρίζω πολύ καλά ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας του ευρώ είναι μια ηλιθιότητα, όπως όλα τα άκαμπτα πράγματα». Ρομάνο Πρόντι, τότε πρόεδρος της Κομισιόν, 2002.

– «Ορισμένες ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες έχουν ήδη αρχίσει να καταστρώνουν σχέδια εκτάκτου ανάγκης εν όψει πιθανής εξόδου από το ευρώ μιας ή περισσοτέρων χωρών, ή και της κατάρρευσης ολόκληρης της νομισματικής ένωσης». The Wall Street Journal, 8 Δεκεμβρίου 2011.

Για την αντιγραφή

Ο Αλιεύς

Advertisements

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: