Αναρτήθηκε από: Τέκμωρ | Μαΐου 15, 2012

Υπάρχουν και χειρότερα;

Το τελευταίο χρόνο συζητείται, και μεταξύ των παραζαλισμένων πλέον πολιτών, η άποψη ότι τι άλλο χειρότερο μπορούμε να πάθουμε, εδώ που φτάσαμε ακόμα και η έξοδος από την ΕΕ δεν θα προσθέσει περισσότερα δεινά απ’ αυτά που βιώνουμε ήδη. Πως φτάσαμε δηλαδή στο πάτο και ως σκλάβοι πλέον δεν έχουμε να χάσουμε τίποτε άλλο παρά τις αλυσίδες που μας δένουν! Εχει βάση η υπόθεση αυτή ή είναι μια απεγνωσμένη εκδήλωση απελπισίας, απλοική και εκτός ψύχραιμης θεώρησης της πραγματικότητας; Μήπως αποτελεί ένα ακόμη»δημοφιλές» επιχείρημα, βασιζόμενο στην ακατέργαστη λαική οργή, των κομμάτων εκείνων που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο επιζητούν την έξοδο αυτή ή ακόμη και των κομμάτων εκείνων που δεν έχουν το σθένος να στηρίξουν την ευρωπαική προγραμματική τους θέση; Σου λένε το λογικοφανές, τι άλλο να πάθεις, έχασες τη δουλειά σου, μειώθηκε δραματικά το εισόδημά σου, έκλεισε η επιχείρησή σου κλπ κλπ.

Αν μπορούσαμε να αφήσουμε στην άκρη το θυμό ή την κομματική μας προτίμηση και βλέπαμε τα πράγματα ψύχραιμα και λογικά θα αντιλαμβανόμασταν ότι η άποψη αυτή δεν στέκει. Στα κοινωνικοπολιτικά, όπως και στα ανθρώπινα, όπως και σε όλα, πάντα υπάρχει κάτι πολύ ή λιγο χειρότερο απ’ αυτό που ήδη υπάρχει. Ακόμα κι αν σχηματισθεί ισχυρή κυβέρνηση με σαφέστατο ευρωπαικό προσανατολισμό είναι αμφίβολο, εδώ που έφθασαν τα πράγματα, αν θα μπορέσει η Ελλάδα να αποφύγει πλέον την άτακτη ή τη συντεταγμένη χρεωκοπία και την έξοδο από την Ευρωζώνη, ακόμη κι από την ΕΕ!

Επανερχόμενοι στο ζήτημα της ύπαρξης ή όχι του χείριστου πρέπει να πούμε ότι για ένα μεγάλο μέρος των πολιτών που ακόμη εργάζονται και έχουν ένα μειωμένο έστω εισόδημα, είναι προφανές πως υπάρχει χειρότερο! Ποιό;  Μα να σταματήσουν να έχουν και δουλειά και εισόδημα! Για τον μικρομεσαίο καταθέτη που δεν έβγαλε τα όποια χρήματά του στο εξωτερικό; Η κατάρρευση των ελληνικών τραπεζών!  Για τον φτωχό ασθενή που προσδοκά τη θεραπεία του από το δημόσιο Συστημα Υγείας;  H διάλυση τούτου του συστήματος! Για τον άνεργο; H παύση καταβολής του επιδόματος ανεργίας, το οποίο όσο μικρό κι αν είναι είναι καλύτερο από το τίποτα!

Θα μπορούσαμε να παραθέσουμε πλείστα άλλα παραδείγματα, χωρίς να αναφερθούμε στην γεωστρατηγική θέση της χώρας που μια χαρά θα μπορούσε να καταστεί πολύ χειρότερη! Μην ξεχνάμε ότι δεν έχουμε γείτονες ούτε τη Σουηδία ούτε τη Δανία! Το ερώτημα λοιπόν, αγαπητοί αναγνώστες, δεν είναι αν υπάρχει παρακάτω! Πάντα υπάρχει παρακάτω, όπως φυσικά υπάρχει και παραπάνω! Το δύσκολο ερώτημα είναι αν οι ενέργειες του παρόντος ωθούν τα πράγματα στη μία ή την άλλη κατεύθυνση και πως αυτό κάπως διασφαλίζεται! Το ζήτημα δε αν οι «σοφές» εκλογικές επιλογές των ψηφοφόρων αποβαίνουν πάντα προς το καλό των ιδίων και της πατρίδας τους, είναι ακόμα πιό ακανθώδες! Η Παγκόσμια και η Ελληνική Ιστορία μας παρέχουν πολλά παραδείγματα εκλογικών αποτελεσμάτων που οδήγησαν σε θετικές εξελίξεις, αλλά και πλείστα άλλα που επέφεραν επιπλέον προβλήματα, μερικές φορές δε και τη καταστροφή. Οι ελεύθερες εκλογές για την ανάδειξη Νομοθετικού Σώματος και Κυβέρνησης είναι το βασικότερο συστατικό της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας, ύψιστο δικαίωμα και χρέος των πολιτών. Τούτο ωστόσο δεν σημαίνει ότι η ετημηγορία του λαού είναι πάντα και η καλύτερη, πράγμα το οποίο διαπιστώνεται εκ των υστέρων και μετά την απομάκρυνση εκ της κάλπης! 

Το φθινώπορο του 1920 ο ελληνικός λαός είχε φθάσει στα όριά του ή τουλάχιστον έτσι νόμιζε! Ο Στρατός πολεμούσε συνεχώς από το 1912! Αίμα, νεκροί, τραυματίες, ερείπια και μαζί ο ολέθριος Διχασμός του 1915. Τα νιάτα της Ελλάδας αντί να ασχολούνται με έργα ειρηνικά και δημιουργικά βρισκόταν στο μέτωπο. Οι αγρότες έλεγαν: τι μας νοιάζει αν ο Πρωθυπουργός Ελευθ. Βενιζέλος διπλασίασε την Ελλάδα, αφού δεν διπλασίαζε τα χωράφια μας! Τι άλλο χειρότερο να μας συμβεί! Οι εκλογές ορίσθηκαν τελικά για τη 1η Νοεμβρίου, αντί της 25ης Οκτωβρίου λόγω του ξαφνικού θανάτου του βασιλέως Αλεξάνδρου. Η Βασιλόφρων-Εθνικόφρων «Ηνωμένη Αντιπολίτευσις», όπως λέγονταν, υπό τον Δημ. Ράλλη, σε ένα όργιο λαικισμού κατέβηκε στις εκλογές με το, ψευδές όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων, σύνθημα: ΟΙΚΑΔΕ! Εξαγγέλοντας δηλαδή την παύση των εχθροπραξιών και την επιστροφή των φαντάρων στα σπίτια τους! Ο λαός πείσθηκε! Το αποτέλεσμα για τον Ελευθέριο Βενιζέλο, τον τροπαιούχο της Συνθήκης των Σεβρών μόλις πριν από τρεις μήνες (!), ήταν συντριπτικό! Δεν εξελέγη ούτε βουλευτής! Η άπειρη, ανεύθυνη και χωρίς διεθνή ερείσματα νέα Κυβέρνηση, υπό τους Δ. Ράλλη, Ν. Καλογερόπουλο και Δ. Γούναρη κατά σειράν, χειρίσθηκε τα εθνικά θέματα με το χειρότερο δυνατό τρόπο και φυσικά ούτε λέξη για «ΟΙΚΑΔΕ»! Αντίθετα θέλησε να φτάσει μέχρι την Αγκυρα! Τα αποτελέσματα γνωστά! Ηρθε όχι μόνο το χειρότερο, αλλά το αδιανόητο! Η μεγαλύτερη ίσως τραγωδία του Ελληνισμού από τότε που κάποιοι άνθρωποι που μιλούσαν ελληνικά κατέβηκαν σε τούτο το άκρο της Νότιας Βαλκανικής! Δυστυχώς λοιπόν υπήρχαν και χειρότερα για τον ελληνικό λαό, μα πάρα πολύ χειρότερα!

Δεν ισχυριζόμαστε ότι η Ιστορία επαναλαμβάνεται, ούτε αρεσκόμαστε στη κινδυνολογία. Η μελέτη όμως της Ιστορίας μπορεί να μας διδάξει σύνεση, σωφροσύνη, αυτοσυγκράτηση, μετριοπάθεια και ίσως πάνω απ’ όλα αυτοπροστασία από τον λαικισμό, απ’ όπου κι αν αυτός εκπορεύεται. Ας μην ξεχνάμε και την πρόσφατη περίπτωση γνωστού διανοούμενου, συγγραφέα και πολιτικού που  χλευάστηκε όσο κανένας από τη Δεξιά, το ΠΑΣΟΚ και την Αριστερά, όταν εξέδωσε, σε καιρό αμεριμνησίας γύρω στο 2002-03, ένα βιβλίο στο οποίο περιγράφει προειδοποιώντας, βήμα προς βήμα, με ποιό τρόπο και γιατί, σύντομα θα καταρρεύσει η Ελλάδα στο πρώτο φύσημα του ανέμου! Για πολλούς λόγους και κυρίως λόγω της δραματικής συρρίκνωσης της παραγωγικής της βάσης. Τι γραφικό τον είπαν άπαντες, τι Κασσάνδρα, τι κινδυνολάγνο, τι αντιδραστικό, τι προδότη, τον εξοστράκισαν κανονικά τον άνθρωπο! Τώρα τι έχουν να πουν; Δυστυχώς είναι πιά αργά!

Και μη χειρότερα, αγαπητοί φίλοι, και μη χειρότερα!

του Μάριου Πανώρα

Advertisements

Responses

  1. Σωστά! Αλλά όπως έχουμε τονίσει πολλές φορές οι αυτοδύναμες κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, ούτε πίστεψαν ούτε υπηρέτησαν ποτέ πραγματικά την Ευρωπαική Ιδέα, δίνοντας απόλυτη προτεραιότητα στο να υπηρετήσουν τον εαυτό τους! Ο ΣΥΡΙΖΑ άραγε επιθυμεί να την υπηρετήσει εκ βάθους καρδίας; Κι αν επιθυμεί, δύναται; Μέχρι τώρα δεν είναι σαφές, τουλάχιστον για μας με τη μέτρια νοημοσύνη! Ας ξαναρωτήσουμε λοιπόν τους κυρίους Λαφαζάνη, Στρατούλη και Μηλιό, το πολιτικό μέγεθος των οποίων αποτελεί εγγύηση! .

  2. «Ακόμα κι αν σχηματισθεί ισχυρή κυβέρνηση με σαφέστατο ευρωπαικό προσανατολισμό είναι αμφίβολο, εδώ που έφθασαν τα πράγματα, αν θα μπορέσει η Ελλάδα να αποφύγει πλέον την άτακτη ή τη συντεταγμένη χρεωκοπία και την έξοδο από την Ευρωζώνη, ακόμη κι από την ΕΕ!»

    Συμφωνω απολυτα!

    μονο που τα τελευταια 35 χρονια ειχαμε και ισχυρες (ισχυροτατες) κυβερνησεις και με σαφη ευρωπαϊκο (ευρωπαΪκοτατο) προσανατολισμο.
    Ιδου λοιπον που καταληξαμε.
    Ο νοων νοειτω


Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: