Αναρτήθηκε από: Τέκμωρ | Οκτώβριος 18, 2012

Αποκέντρωση;… πίσω ολοταχώς και σκασμός!

Μετά τον  ΟΤΕ που έκλεισε πριν δύο χρόνια, τώρα  ήρθε η σειρά της Δ.Ο.Υ που πλέον θα υπάρχει σαν γραφείο εξυπηρέτησης  φορολογικών υποθέσεων.  Έρχεται  η σειρά του ΙΚΑ και αύριο μεθαύριο  θα κλείσει το Ειρηνοδικείο. Λίγο αργότερα η ΔΕΗ  και τι έμεινε;  Το Κέντρο Υγείας και τα σχολεία. Ίσως και αυτά να γίνουν Γραφεία Εξυπηρέτησης.  Το Κέντρο Υγείας χωρίς γιατρούς, να γίνει κέντρο διανομής  ασπιρίνης, το δε σχολείο χωρίς δασκάλους, κέντρο απασχόλησης των παιδιών, μέχρι να περάσει η ώρα.

Εκπλήσσει  το γεγονός ότι   παίρνονται και υλοποιούνται τέτοιες αποφάσεις τον 21ο αιώνα, χωρίς να ξεσηκώνονται και οι πέτρες. Ο Δήμος και οι δημοτικές παρατάξεις , οι επαγγελματικές ενώσεις, αν κρίνει κανείς από τα πεπραγμένα αλλά και τις  ανακοινώσεις τους, όλα αυτά τα θεωρούν φυσιολογικά. Μερικοί μάλιστα και στο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά και  σε ανακοινώσεις τους  τα επικρότησαν!!!

Οι εξελίξεις αυτές έχουν πολύ σοβαρές συνέπειες, άμεσες και έμμεσες στην οικονομία του νησιού. Ότι ερημώνει το νησί,  ότι συνάνθρωποί μας χάνουν τη δουλειά τους, άλλοι θα χρειαστεί  να μεταναστέψουν, ότι οι συναλλαγές θα γίνονται στο Βόλο, ότι θα πληρώνουμε μεταφορικά και διαμονή,  ότι σπίτια, καταστήματα, γραφεία μένουν ανοίκιαστα δεν ενδιαφέρει καθόλου τους διοικούντες και τις επαγγελματικές οργανώσεις;

Οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι του Δήμου, οφείλουν να προασπίζονται τα συμφέροντα των κατοίκων και του νησιού, να ενημερώνονται για τις εξελίξεις και να ενημερώνουν τον κόσμο έγκαιρα και να αντιδρούν σε τέτοιες απαράδεκτες αποφάσεις. Γιατί θα είναι τραγική ειρωνεία να έρθει και η σειρά των Δημοτικών Υπηρεσιών να μετακομίσουν στο Βόλο. Ο κατήφορος δεν έχει τέρμα, εκτός αν τον βάλουμε εμείς.

Το επιχείρημα ότι κάποιες τοπικές Υπηρεσίες είχαν προβλήματα και συνεπώς καλύτερα να μεταφερθούν στο Βόλο, είναι τουλάχιστον αβάσιμο. Με ποια λογική η συγκεντρωποιημένη Διοίκηση θα είναι καλύτερη, πιο αποτελεσματική, αδιάφθορη κλπ, από την αποκεντρωμένη; Η νοοτροπία «πονάει κεφάλι, κόβει κεφάλι», είναι και ανόητη και επικίνδυνη. Αν υπάρξει η βούληση για καλές Υπηρεσίες, υπάρχουν τρόποι (προσλήψεις, αποσπάσεις, επιλογή προϊσταμένων  με αντικειμενικά κριτήρια κ.ά.).

Σκιάθος 18.10.12                                                                                Ωρίων.

Advertisements

Responses

  1. Τι ωραία εποχή, ο πρόεδρος ,o δάσκαλος και ο χωροφύλακας …τι τα θέλουμε τα άλλα;


Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: