Αναρτήθηκε από: Τέκμωρ | Φεβρουαρίου 25, 2013

Ο Ν. Αναστασιάδης νέος Πρόεδρος της Κύπρου!

Αναστασιάδης

Με το συντριπτικό 57,5% επικράτησε ο Ν. Αναστασιάδης έναντι του συνυποψηφίου του της Αριστεράς (ΑΚΕΛ) Σταύρου Μαλά, ο οποίος έλαβε 42,5%. Υπερψήφισαν, λοιπόν, οι αδελφοί Κύπριοι τις «μνημονιακές» δυνάμεις, διότι, καθώς λένε οι κακές γλώσσες, δεν πείσθηκαν για το όποιο εναλλακτικό σχέδιο των «ημι-μνημονιακών» δυνάμεων! Μεγάλο ρόλο στη νίκη του Αναστασιάδη έπαιξε και η χαρακτηριζόμενη ως αποτυχημένη διακυβέρνηση του ΑΚΕΛ, σε σχέση και με τις προσδοκίες που είχε καλλιεργήσει στον λαό το ιστορικό αυτό κόμμα της Κυπριακής Αριστεράς .

Τα πολιτικά πράγματα στη Κύπρο, βέβαια, δεν είναι ακριβώς όπως στη μητέρα Ελλάδα! Κατ’ αρχάς υπό την προεδρία του αριστερού Προέδρου Χριστόφια, η Μεγαλόνησος μπήκε  στο πρόγραμμα στήριξης, οπότε τα περιθώρια αντιμνημονιακής ρητορικής ήταν εκ των πραγμάτων πολύ περιορισμένα. Λίγο-πολύ όλοι αντιλαμβάνονται στο νησί τούτη την πορεία ως υποχρεωτική, οπότε η αντίθεση στο μνημόνιο δεν έχει τον ελλαδικό χαρακτήρα του τύπου: σκίζουμε το μνημόνιο, το καταργούμε με ένα νόμο, δωσίλογοι, προδότες κλπ! Στη Κύπρο η συζήτηση περιορίζεται στις δυνατότητες διαπραγμάτευσης των όρων με τους δανειστές, εντός όμως του συγκεκριμένου πλαισίου, άποψη την οποία περίπου όλες οι πολιτικές δυνάμεις συμμερίζονται. Γι’ αυτό το λόγο χρησιμοποιήσαμε και τον όρο: «ημι-μνημονιακές δυνάμεις«.

Από την άλλη πλευρά η Δεξιά (ΔΗΣΥ) δια του αρχηγού της και νέου Προέδρου Ν. Αναστασιάδη είχε ξεκαθαρίσει προεκλογικά ότι θεωρεί το μνημόνιο ως την μόνη ρεαλιστική επιλογή. Είτε συμφωνούμε είτε διαφωνούμε, πρέπει να παραδεχθούμε ότι η στάση αυτή ήταν τίμια και ειλικρινής απέναντι στο εκλογικό σώμα! Οχι σαν τον δικό μας τον Σαμαρά, ο οποίος μέχρι τις εκλογές του Μαίου-Ιουνίου 2012 «ηγείτο» του ελλαδικού αντιμνημονιακού μετώπου, με τη γνωστή συνέχεια κατόπιν εορτής!

Ο Αλιεύς

Advertisements

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: