Αναρτήθηκε από: Τέκμωρ | Ιουνίου 12, 2014

Ο πατριώτης και εντιμότατος κύριος Στουρνάρας

To καλοκαίρι του 2012, όταν μετά τις εκλογές σχηματίστηκε η κυβέρνηση Σαμαραζέλου με ολίγη από ΔΗΜΑΡ, ο τότε υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας βρέθηκε μπροστά σε μια μοναδική ιστορική ευκαιρία. Το ΔΝΤ με την κυρία Λαγκάρντ και ο επικεφαλής της τρόικας στην Αθήνα Π. Τόμσεν προέτρεψαν τον Έλληνα υπουργό να ζητήσει από τους δανειστές της χώρας το κούρεμα του χρέους.

Το ΔΝΤ θεωρούσε και σωστά ότι ρίχνει λεφτά σε ένα βαρέλι δίχως πάτο. Το ελληνικό χρέος είναι μη βιώσιμο και ο κ. Στουρνάρας ήξερε πολύ καλά ότι χωρίς το κούρεμα η χώρα του θα σέρνεται για δεκαετίες. Την συνέχεια διηγήθηκε ο ίδιος στους Financial Times: «Ο Πόουλ (Τόμσεν) και η Λαγκάρντ είπαν ότι έπρεπε να ταχθώ με το μέρος τους. Τους είπα: ‘OΚ’. Αν το έκανα θα βοηθούσε πραγματικά την Ελλάδα. Όμως δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Ο Σόιμπλε μου είπε: ‘Yannis, forget it. Έτσι δεν γίνεται’. Τι μπορώ να κάνω;»

Τι να κάνει ο Yannis αφού του είπε ο Σόιμπλε να το ξεχάσει; Αν στον τομέα της υπεράσπισης των συμφερόντων της χώρας ο νέος διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος υστερεί λίγο, στον επιχειρηματικό τομέα είναι αναφμισβήτητα καλύτερος. Ένα καλό παράδειγμα είναι μια δύσοσμη υπόθεση με εμπλοκή Στουρνάρα στην οποία είχε αναφερθεί παλιότερα το Tvxs: η διαφημιστική εκστρατεία εναντίον της πολυφαρμακίας, που προκήρυξε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) το 2012, λίγο μετά μετά την τοποθέτηση του κ. Στουρνάρα στη θέση του Τσάρου της ελληνικής οικονομίας.

Καταπολέμηση της πολυφαρμακίας την στιγμή που δεν χορηγούνται φάρμακα ούτε στους καρκινοπαθείς ηχεί λίγο ειρωνικά, όταν μάλιστα η εκστρατεία στοίχισε στο υπουργείο Υγείας το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 435.666 ευρώ. Αλλά αυτό είναι το λιγότερο, αν δει κανείς την εταιρική σύνθεση των 2 εταιρειών που κέρδισαν τον σχετικό διαγωνισμό του ΕΟΦ.

Πρόεδρος του Δ.Σ. της μίας εταιρείας είναι ο κ. Θωμάς Βαρβιτσιώτης, αδελφός του νυν Υπουργού Ναυτιλίας Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, ενώ μεταξύ των μελών του Δ.Σ. φιγουράρει ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού, γνωστός και από την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, κ. Σταύρος Παπασταύρου. Γενική διευθύντρια της δεύτερης εταιρείας (Mindwork Business Solutions) είναι η κ. Λίνα Νικολοπούλου, σύζυγος του κ. Στουρνάρα, ενώ σύμφωνα με την τελευταία τροποποίηση του καταστατικού της εταιρείας βασικές εταίροι είναι οι Μυρτώ Στουρνάρα και Νεφέλη Στουρνάρα, κόρες του Υπουργού Οικονομικών.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, είχε  παλιότερα απορρίψει και δεν κατακύρωσε  διαγωνισμό στην εταιρεία Στουρνάρα, λόγω του ότι η επιτροπή αξιολόγησης του διαγωνισμού διαπίστωσε την ύπαρξη αμετάκλητης καταδικαστικής απόφασης της εταιρείας, για αδίκημα σχετικό με την επαγγελματική διαγωγή. Ποιό ήταν το αδίκημα; Η οικογενειακή επιχείρηση του υπουργού Οικονομικών που πριν αναλάβει την Τράπεζα της Ελλάδος τρέλανε τον κόσμο στους φόρους  είχε καταδικαστεί γιατί δεν είχε πληρώσει τις εισφορές της στο δημόσιο. Αυτά όμως έγιναν στις 13 Ιουλίου 2012 πριν δηλαδή ο κ. Στουρνάρας αναλάβει την οικονομία της χώρας, γεγονός που οδήγησε όπως φαίνεται και στην επιχειρηματική αναβάθμιση της οικογένειας.

Για την υπόθεση κατέθεσαν επερώτηση βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία απάντησε με υπεκφυγές ο τότε υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης. Η Ζωή Κωνσταντοπούλου επανήλθε αρκετές φορές στο θέμα χωρίς να πάρει ικανοποιητικές απαντήσεις. Από την πλευρά του ο Γ. Στουρνάρας, μετά από αρκετούς μήνες καταγγελιών αντέδρασε με μια ανακοίνωση στην οποία παραδέχθηκε την επιχειρηματική εμπλοκή της συζύγου του σε συμβάσεις με το Δημόσιο, επιβεβαίωσε την καταδικαστική απόφαση της συζυγικής εταιρίας «για υπόθεση που εκδικάστηκε το 1984» ενώ ισχυρίστηκε ότι οι διαγωνισμοί έγιναν προτού ο ίδιος αναλάβει καθήκοντα.

Αν και το τελευταίο δεν ισχύει (ο προαναφερθείς διαγωνισμός του ΕΟΦ έγινε μετά την ανάληψη των καθηκόντων του) υπάρχουν και άλλα περιστατικά που δείχνουν ότι ο κ. Στουρνάρας συνέχισε να βοηθάει την οικογενειακή επιχείρηση και από τη θέση του υπουργού. Σύμφωνα με ερώτηση που κατέθεσε τον Δεκέμβριο του 2012 ο τότε  βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Βασίλης Καπερνάρος, «το 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο Υγείας, της Εθνικής Σχολή Δημόσιας Υγείας, στις 13-15 Δεκεμβρίου στο ξενοδοχείο «Hilton» διοργανώθηκε από την εταιρία Mindwork Business Solutions, διευθυντικό στέλεχος της οποίας, είναι η κυρία Λίνα Νικολοπούλου, σύζυγος του κ. Γιάννη Στουρνάρα, ενώ ο ίδιος ο υπουργός ήταν επίσημος ομιλητής»!

Υπάρχουν και άλλοι σκελετοί στην ντουλάπα του νέου διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος. Σε μια παλιότερη συνέντευξη του στον «Επενδυτή», ο τότε πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος είχε αναφερθεί μεταξύ των άλλων και σε μια μελέτη που είχε εκπονήσει ο ΣΕΒ, «έναν πραγματικό οδικό χάρτη με πολύ συγκεκριμένες προτάσεις, ιεραρχημένες και ανά κλάδο, για να ξανασυναντηθούμε με την ανάπτυξη», όπως εξήγησε, για να συνεχίσει αμέσως μετά: «Την παρουσιάσαμε στην κυβέρνηση και στα κόμματα, στους κοινωνικούς εταίρους και στους παραγωγικούς φορείς… Και από το κρισιμότερο υπουργείο, των Οικονομικών, δεν υπήρξε ανταπόκριση. Μάλιστα, ο νυν υπουργός ανέθεσε προ 9 -10 μηνών στο ΚΕΠΕ και το ΙΟΒΕ να εκπονήσουν από κοινού άλλη μελέτη με το ίδιο ακριβώς αντικείμενο». Στo IOBE ήταν επικεφαλής ο κύριος Στουρνάρας, μέχρι να γίνει υπουργός…

Αυτά είναι φυσικά ψιλά γράμματα για τον νέο διοικητή της Τράπεζας, που διαθέτει ένα βασικότατο προσόν: είναι έμπιστος του Σόιμπλε. Δεν είναι τυχαίο ότι η πρώτη επίσημη επαφή και το σημερινό,  πρώτο ταξίδι του Yannis, ως διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, έχει προορισμό το Βερολίνο όπου θα συναντήσει τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών.

Αν μη τι άλλο, ο κ. Στουρνάρας είναι ρεαλιστής: θα δώσει τα διαπιστευτήρια του στον πραγματικό υπουργό οικονομικών – αν όχι και πρωθυπουργό – της χώρας. Τον κ. Σαμαρά, θα τον δει τις επόμενες μέρες…

 

Του Στ.Κούλογλου από το tvxs.gr

 

 

Advertisements

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: