Αναρτήθηκε από: Τέκμωρ | Ιουνίου 30, 2014

Ένας Έλληνας, δύο τουρίστες και σωθήκαμε …

Μπαίνουμε στον Ιούλη και δεν τα βλέπω καλά τα πράγματα. Γκρίνια, πολλή γκρίνια! Και να μου το θυμηθείτε! Με γκρίνια θα τελειώσει, ψεύτης να βγω.
Ο πρωθυπουργός μας είπε ότι φέτος τα πράγματα θα είναι καλύτερα για τον τουρισμό. Είκοσι εκατομμύρια τουρίστες θα επισκεφτούν τη χώρα και θα είναι βήμα να βγούμε από την κρίση. Τώρα που το σκέπτομαι, κάθε Έλληνας περιμένει δύο τουρίστες για να τον σώσει και η χώρα να μπει στο δρόμο της ανάπτυξης. Κάτι όμως δεν μου βγαίνει με τους αριθμούς. Ας είναι…
Αλλά εμείς εδώ δεν έχουμε την ανάλογη αύξηση και αισιοδοξία και πολλοί από εμάς αρχίσαμε να ψαχνόμαστε και να ψάχνουμε πού πάνε αυτοί οι τουρίστες-όχι αυτοί των οργανωμένων πακέτων που δεν ξεμυτίζουν από τα μεγάλα ξενοδοχεία για ένα ποτό ή φαγητό και δεν κατεβαίνουν στην αγορά, αλλά οι άλλοι που θέλουν να δουν τον τόπο που επισκέφθηκαν, να χαρούν τις ακρογιαλιές, να απολαύσουν την φύση, να διασκεδάσουν και να αγοράσουν έστω και ένα ενθύμιο από τις διακοπές τους. Άλλοι λένε ότι τραβήξανε κατά Μύκονο μεριά, άλλοι κατά Σαντορίνη, άλλοι κατά Ρόδο. Αυτό όμως είναι αδικία. Αφού εδώ είναι ο Παράδεισος του Αιγαίου! Γιατί άραγε; Τι παραπάνω έχουν αυτοί που δεν έχουμε εμείς; Λένε μερικοί έξυπνοι ότι έχουν δουλέψει χρόνια με το τουριστικό προϊόν, όχι με τα λόγια αλλά με έργα- Εμείς εδώ από λόγια χορτάσαμε, δεν θέλουμε άλλα! Το σχεδίασαν, έβαλαν στόχους, έφτιαξαν κατάλληλες υποδομές, έχουν αλλάξει τη νοοτροπία τους και έχουν οργανωθεί. Κανόνες γραμμένοι και άγραφτοι εφαρμόζονται. Δημοτικοί Άρχοντες, υπηρεσίες, επαγγελματικοί σύλλογοι και φορείς δουλεύουν για να αναβαθμίσουν τις παροχές τους, για να κάνουν φανατικούς φίλους και να έχουν ικανοποιημένους πελάτες. Επέλεξαν να στηριχτούν κατά κύριο λόγο σε τουρίστες υψηλού εισοδήματος και κατά δεύτερο λόγο σε τουρίστες με χαμηλότερο εισόδημα. Βρήκαν τρόπο όμως να συνυπάρχουν όλοι τους αρμονικά. Προστάτεψαν και διατήρησαν τα φυσικά πλεονεκτήματα του τόπου τους, την πολιτιστική ιδιαιτερότητα, το χρώμα των οικισμών. Οι επαγγελματικοί σύλλογοι προγραμματίζουν και στηρίζουν εκδηλώσεις ιστορίας, τέχνης και πολιτισμού και διασκέδασης (ας με συγχωρήσει ο συντοπίτης που πρόσφατα έστειλε γράμμα σε τοπικό μπλοκ, και ζήτησε να μη μιλάμε για πολιτισμό, γιατί κάνουμε κακό στον τουρισμό! ). Χρόνια τώρα περπατάμε χωρίς στόχους, χωρίς όραμα, χωρίς σχεδιασμό. Όσα πάνε και όσα έρθουν! Αξιόλογες προσπάθειες ιδιωτών είναι εξαιρέσεις και όχι ο κανόνας. Τώρα όμως που σφίξανε τα πράγματα ψαχνόμαστε.
Θέλουμε υψηλού οικονομικού επιπέδου τουρίστες. Τί άραγε να τους προσφέρουμε; Ίσως σουβλάκια, άφθονα σουβλάκια…
α.

Advertisements

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: